Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Ako si chrániť srdce a cievy Tlačiť E-mail

Ak ste prišli na to, že srdce je pre vás nenahraditeľný orgán a cievy sú dôležité a krehké, nebude pre vás problém robiť na ich ochranu aspoň toto

  • ak máte nadváhu alebo ste obézny, schudnite (s týmto vám najlepšie pomôže kniha „Teraz to zíde“)
  • prestaňte jesť údeniny a vnútornosti
  • prestaňte jesť stužené tuky
    • krémové zákusky a dezerty plnené plnkami, ktorých základom je margarín alebo tuk na pečenie a
    • keksy, napolitánky a dobošky, lacné čokolády, cukrárenské výrobky, dezerty a pod.
  • červené mäso konzumujte maximálne 3-krát týždenne
  • uprednostnite chudé mäso hydiny a rýb, ale nejedzte tieto potraviny vyprážané
  • sóju, tofu alebo iné strukoviny a výrobky z nich jedzte každý deň
  • každý deň zjedzte aspoň 2 šálky ovocia a zeleniny
  • každý deň zjedzte za hrsť orechov
  • prestaňte jesť výrobky z bielej múky a vždy, keď je to možné, dajte prednosť obilninám, celozrnným výrobkom a potravinám s nízkym glykemickým indexom
  • ak fajčíte, prestaňte – a nezabudnite, že vašim cievam škodí aj pasívne fajčenie
  • buďte fyzicky aktívny
  • pravidelne si kontrolujte krvný tlak
  • starajte sa o zdravie svojho chrupu
  • absolvujte pravidelné preventívne prehliadky (aspoň raz za dva roky a ak máte viac ako 50 rokov, každý rok), v súvislosti so zdravím kardiovaskulárneho systému by vám mali prinajmenšom poskytnúť údaje o
    • krvnom tlaku
    • elektrickej činnosti srdca – EKG
    • celkovom cholesterole, HDL-cholesterole, LDL-cholesterole, triglyceridoch
    • zápalových markeroch: C-reaktívny proteín, ASLO, Latex
    • ukazovateľoch krvnej zrážanlivosti: fibrinogén, protrombínový čas a degradačné produkty fibrinogénu
    • glykémii (hladine cukru v krvi) a glykovanom hemoglobíne (často sa zanedbáva)
    • homocysteíne (bežne sa nerobí, ale ak máte možnosť, nechajte si ho stanoviť)


(materiál použitý z knihy „Návod na prežitie pre muža“)
 

 

 
E-LINE space