Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow 13 zvláštnych vecí o snoch
13 zvláštnych vecí o snoch Tlačiť E-mail

Image1.    Ľudia, ktorí sa narodili ako nevidiaci, nevidia konkrétne predmety a osoby ani v snoch – majú však sny rovnako živé, pretože sú plné emócií a iných zmyslových vnemov (vôní, dotykov, zvukov).
2.    V snoch muža častejšie vystupujú muži (áno, bez ohľadu na jeho sexuálnu orientáciu), ale v ženských snoch účinkujú obe pohlavia zhruba rovnako často.
3.    Sníva každý, aj keď o tom nevie. Kto naozaj nesníva, môže sa aj zblázniť: ak z nejakých dôvodov bude vaša snová fáza spánku (REM) skrátená alebo inak narušená (lieky na spanie, alkohol, kofeín a pod.), je len otázkou času, kedy sa objavia vážne psychické ťažkosti.
4.    Snívajú sa nám len veci, ktoré poznáme – tvár vraha, ktorý vás minulú noc naháňal, mohla byť tvár dôstojného pána, ktorý sedel naproti vám vo vlaku, keď ste so starým otcom kedysi cestovali na svoje prvé prázdniny bez rodičov V sne si nič nevymýšľame, to sa iba spájajú rôzne informácie z nášho celoživotného archívu v emočnom kontexte, ktorý vychádza z nášho nevedomia.
5.    Asi 12 % ľudí má čierno-biele sny – ak patríte k nim, užite si také umelecké zobrazenie. Nie je známe, či má farebný sen silnejší emočný náboj ako sen čierno-biely.
6.    Inváziu reality do sna alebo tzv. snovú inkorporáciu poznáme asi všetci: reálny zvuk z okolia sa stane súčasťou sna (zvuk budíka mozog interpretuje počas sna ako hudbu alebo ako zvuk budíka, ktorý zazvoní, keď sa vám sníva, že spíte a vtom zazvoní budík ) • ak ste na drastickej diéte, môže sa vám zase snívať, že ste hladná a že sa dobre najete – užite si to, nemá to žiadne kalórie! (ups, tu nebola reč o tom, že „námesačná“ stojíte pred otvorenou chladničkou a snová inkorporácia sa zmenila na inkorporáciu zmrzliny polievkovou naberačkou!).
7.    Sny sú plaché: keď chrápete, nesnívate.

 

...ostatné zaujímavosti o snoch a všetko o ženskom zdraví, tele aj pokušeniach nájdete v knihe Návod na prežitie pre ženu

 

 

 
E-LINE space