Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Sladené nápoje zvyšujú riziko močových kameňov
Sladené nápoje zvyšujú riziko močových kameňov Tlačiť E-mail

ImagePravidelný pitný režim je nad všetku pochybnosť dôležitou súčasťou správneho životného štýlu. V lete ešte viac, jasné! Hydratácia prospieva nielen pokožke a kráse, ale najmä nášmu zdraviu. Je známe, že jedným z kľúčových opatrení pre zníženie rizika močových kameňov je dostatočný pitný režim. Ale nielen to. Dôležité je aj to ČO pijeme.

V novej štúdii, ktorej výsledky boli publikované 15. mája 2013 v časopise Clinical Journal of the American Society of Nephrology, osem rokov sledovali 194 tisíc ľudí. Zisťovali informácie o ich životnom štýle, ochoreniach, liečbe, stravovaní a pitnom režime. Okrem iného zistili zaujímavú skutočnosť: tí, ktorí konzumovali denne jednu alebo dve porcie sladených nápojov mali o 23 % vyššie riziko močových kameňov ako tí, ktorí ich nekonzumovali vôbec. Toto platilo nielen pre klasické nealko nápoje ale aj pre ovocné džúsy, s výnimkou pomarančov. Vo viacerých štúdiách sa ukázalo, že v prevencii močových kameňov môžu pomôcť čaje, káva a pomarančový džús.

Stále však platí: najbezpečnejšia je čistá voda. Takže nezabudnite každý deň vypiť 6 – 8 pohárov vody a na každý kilogram, ktorí stratíte potením pri športe alebo z tepla, vypite ešte extra 4 poháre vody.

 

AKV zverejnila: 21.6.2013
 

 

 
E-LINE space