Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Vitamin D chráni pred myómami
Vitamin D chráni pred myómami Tlačiť E-mail

ImageĎalšia dobrá správa o vitamíne D! Mať ho v tele dostatok sa naozaj oplatí. Potvrdili to výsledky veľkej štúdie, ktorú realizovali vedci z National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS).

Počas rokov 1996 až 1999 bolo viac ako tisíc ženám vo veku 35 až 49 rokovsledovaná hladina vitamínu D v krvi a výskyt myómov v maternici. Ukázalo sa, že ženy, ktoré majú dostatočnú hladinu tohto vitamínu, majú o 32 % nižšie riziko vzniku myómov oproti rovesníčkam, ktoré majú vitamínu D nedostatok. A ešte toto: ženy, ktoré strávia vonku na čerstvom vzduchu aspoň hodinu denne, majú o 40 % nižšie riziko vzniku myómov.

Myómy sú benígne tumory zo svalového tkaniva, ktoré spôsobujú zvýšené krvácanie alebo bolesti podbruška a hrozí aj isté riziko zvrhnutia do nádorovej choroby. Myomatózny uterus je najčastejším dôvodom pre vykonanie hysterektómie (chirurgické odstránenie maternice), čo je v živote ženy fyzicky aj psychologicky veľmi náročný zákrok. Takže ochrana vitamínom D je skvelá správa: máte v rukách nástroj, ktorý riziko tohto nepríjemného ochorenia môže znížiť! Už poznáte hodnotu svojho vitamínu D?

 

 

 
E-LINE space