Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Karnitín – pýcha a pád?
Karnitín – pýcha a pád? Tlačiť E-mail

To sme sa napočúvali, ako je mäso nevyhnutné, lebo obsahuje karnitín! Búchali nás po hlave tvrdením, že bez mäsa nemáme dosť karnitínu a aha ho: karnitín je v skutočnosti veľmi vplyvný rizikový faktor aterosklerózy! A týka sa to aj karnitínu v energetických nápojoch a výživových doplnkoch.

Strava bohatá na karnitín (najmä červené mäso a energy drinky) podporuje množenie a rast takých črevných baktérií, ktorým karnitín „chutí“: dobre sa ním napchajú a potom, prepytujem, vylučujú trimetylamín-N-oxid (TMAO). Táto látka sa vstrebáva z čreva do krvi a tam blokuje spätný transport cholesterolu z tela do pečene (čistenie tela od cholesterolu). V dôsledku toho sa cholesterol rýchlejšie hromadí v cievnej stene = rýchlejšia ateroskleróza.

Táto štúdia tiež znovu preukázala, ako veľmi je dôležité, čo za baktérie nám to tam žijú v čreve. Platí totiž, že črevná flóra sa z dlhodobého hľadiska prispôsobuje tomu, čo konzumujeme: iné baktérie sa nachádzajú v čreve vegetariána a iné v čreve „mäsožravca“. Čím viac a častejšie človek konzumuje mäso a mliečne výrobky, tým väčší podiel podnájomníkov jeho čreva tvoria proteolytické baktérie (= ich potravou sú bielkoviny a tá „proteolýza“ je v skutočnosti hniloba). Merania to potvrdili:

  • ľudia, ktorí jedli mäso často, mali v črevách baktérie, ktoré produkovali veľa TMAO
  • ale keď karnitín užili vegáni a vegetariáni, ich črevné baktérie sa ho ledva dotkli = tvorba TMAO bola minimálna.

Autori štúdie predpokladajú, že aj táto skutočnosť môže prispievať k tomu, že vegetariáni majú omnoho zdravšie cievy a srdcia.

Po prešetrení stavu kardiovaskulárneho zdravia u 2600 ľudí sa jednoznačne potvrdilo, že vysoká hladina karnitínu jednoznačne súvisí s rizikom kardiovaskulárnych ochorení, infarktu myokardu, porážky a kardiálnej smrti. Ide o ďalší dôkaz dlho známej skutočnosti: konzumácia červeného mäsa je riziková. Aj medzi lekármi je však stále veľa takých, ktorí to neradi počujú a odmietajú, hoci takéto informácie pochádzajú aj z tých najlepších odborných časopisov (tento výskum: časopis Nature Medicine, apríl 2013).

Tipy AKV:

  • červené mäso konzumujte len príležitostne ako pochutinu
  • starajte sa o svoju črevnú flóruProbiotiká ako o život
  • karnitín v energetických nápojoch a výživových doplnkoch pre športovcov neužívajte, ak má vaša stolica a/alebo črevné plyny nepríjemný, hnilobný zápach – to je neklamný dôkaz, že vaše črevo obsahuje veľa hnilobných baktérií, ktoré budú produkovať nielen veľa jedov (putrescín, akadaverín a pod.,), ale aj veľa TMAO a to je ďalšia skratka k infarktu.


AKV zverejnila 16. apríla 2013
 

 

 
E-LINE space