Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Vakcíny proti chrípke úspešné iba u polovice pacientov
Vakcíny proti chrípke úspešné iba u polovice pacientov Tlačiť E-mail

Analýza vlády Spojených štátov ukázala nepríjemnú skutočnosť: vakcíny pre túto sezónu chrípky boli v rámci celej populácie (= všetky vekové kategórie) účinné iba u 56 % pacientov, ktorí boli očkovaní. Najväčšie sklamanie bolo z výsledkov efektivity vakcíny u starších ľudí, čo je v súvislosti s chrípkovými komplikáciam najzraniteľnejšia časť populácie, u ktorej sa oficiálne dlhodobo očkovanie odporúča a podporuje.

Účinnosť vakcíny bola vyššia u ľudí vo veku do 64 rokov voči chrípke typu B (ochránila 67 % vakcinovaných), ochrana proti chrípke typu A však bola maximálne 58 %. U ľudí vo veku nad 65 rokov však bola účinnosť očkovania iba 9 %! (Do štúdie U.S. Influenza Vaccine Effectiveness Network bolo zaradených asi 2697 detí a dospelých, ktorí boli sledovaní v období od 3.12.2012 do 19.1.2013.)

Účinnosť vakcíny je samozrejme závislá na mnohých faktoroch. Cieľom výskumu farmaceutických spoločností je vakcína, ktorá bude univerzálna voči všetkým typom chrípky, ktorá navodí odolnosť aj u ľudí so zníženou imunitou a zároveň bude mať minimum nežiadúcich účinkov.

O nefarmakologickej ochrane proti chrípke si viac prečítate na našej webstránke v sekcii  Skoro všetko o chrípke.

 

AKV zverejnila: 18.3.2013

 

 

 
E-LINE space