Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Soľ podporuje vznik autoimunitných ochorení
Soľ podporuje vznik autoimunitných ochorení Tlačiť E-mail

Už dlhšiu dobu je známy fakt, že za nárast výskytu autoimunitných ochorení (napr. skleróza multiplex (SM), psoriáza, reumatoidná artritída, ankylózna spondylitída, či cukrovka 1. typu) sú viac zodpovedné faktory životného štýlu a prostredia než samotná genetika. Niektoré výskumy tiež ukázali, že ľudia, ktorí sa často stravujú v zariadeniach typu „fastfood“, majú vyššie koncentrácie zápalových markerov, vrátane väčšieho množstva špecifických bielych krviniek. Dôvodov je v tomto prípade určite viac (nasýtené mastné kyseliny, produkty praženia a vyprážania), ale na zoznam vinníkov sa dostáva nová tvár: soľ! Zdá sa teda, že soľ nezvyšuje iba krvný tlak. Nadmerný príjem soli má výrazný vplyv aj na náš imunitný systém.

V časopise Nature (marec, 2013) sú zverejnené výsledky troch štúdií, ktoré sa zoberali súvislosťami imunitnej reakcie na jednej strane a génovou reguláciou a spôsobom života na strane druhej. V jednej z nich podávali myšiam „slanú“ diétu a zistili, že myšky z toho produkujú oveľa viac imunitných buniek (tzv. T-helperov), pričom u nich zároveň došlo k vývoju najťažšej formy sklerózy multiplex (autoimunitná encefalomyelitída). Zdá sa teda, že soľ pôsobí ako silný stimulátor zápalovej a imunitnej reakcie. Je to pravdepodobne aj jedno z vysvetlení, prečo má slepačí vývar také pozitívne účinky pri virózach – je proste slaný

Soľ, samozrejme, nie je jediný faktor, ktorý vplýva na imunitnú odpoveď a zatiaľ nie je známe, aké množstvo soli imunitnú a zápalovú reakciu podporuje a ani to, či diéta s nízkym obsahom soli môže pôsobiť preventívne. Avšak vzhľadom na všetky známe negatívne účinky nadmerného množstva soli, vám musíme poradiť: jedzte menej soli – soľ je možno nad zlato, ale nie je nad zdravie!

 

AKV zverejnila: 15 marca 2013

 

 

 
E-LINE space