Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Z trápenia láskou môžeme aj ochorieť
Z trápenia láskou môžeme aj ochorieť Tlačiť E-mail

ImageNový výskum, ktorého výsledky boli uverejnené zatiaľ online a objavia sa v najbližšom čísle časopisu Psychological Science (marec 2013), potvrdil, že dlhodobé trápenie vo vzťahu (nedostatok lásky, neistota, neúcta) môže poškodiť naše zdravie. V štúdii sledovali 85 manželských párov, ktorých vzťah trval priemerne 12 rokov a vek účastníkov štúdie bol okolo 39 rokov. Každý účastník štúdie vyplnil dotazník za účelom vyhodnotenia miery stresu a úzkosti, v ktorom zodpovedal podrobné otázky o svojom vzťahu a kvalite spánku. Páry tiež odovzdali krv aj sliny na vyšetrenie hladiny kortizolu (stresového hormónu) a počet T buniek (pre určenie stavu imunity).

Výsledky potvrdili úzke prepojenie nervového, endokrinného a imunitného systému. Ľudia s vyššou mierou neistoty a úzkosti produkovali asi o 11 % viac kortizolu a mali o 11 – 22 % nižší počet T-lymfocytov. Tieto dva nálezy veľmi pravdepodobne spolu súvisia, pretože je známe, že kortizol bráni produkcii T-lymfocytov.

Nie, nechceme vás nabádať na okamžitý rozvod ak ste ale už dlhodobo vo vzťahovej situácii, ktorá je deštruktívna voči vášmu zdraviu, riešte ju aktívne – pasivita váš stav zhoršuje. A venujte ešte väčšiu pozornosť ochrane svojho zdravia:

  • každý deň sa venujte nejakej fyzickej aktivite aspoň pol hodinu – niečo zabavné, nie stresujúce
  • pravidelne a zdravo sa stravujte – telo potrebuje v strese viac vitamínov B, vitamínu C, zinku, selénu, vitamínu E, horčíka a pod.
  • naučte sa relaxovať – okrem prechádzky, modlitby, meditácie či jógy si môžete vybrať aj nejakú relaxačnú techniku, ktorá vám bude vyhovovať (relaxačné dýchanie, autosugescia a pod.)
  • odpúšťajte a neduste sa negatívnymi emóciami – jediný, koho dokážete zmeniť, ste vy.

 

AKV zverejnila: 12.marca 2013



 

 

 
E-LINE space