Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Stres a úzkosť – postrach spermií
Stres a úzkosť – postrach spermií Tlačiť E-mail

ImageVplyv stresu na imunitu a kvalitu zdravia je známy už dlhšie. Autori novej štúdie sa však zamerali na zaujímavú súvislosť: stres a kvalita spermií. Sledovaných bolo 94 mužov, ktorí prvýkrát navštívili kliniku reprodukčnej medicíny a 85 zdravých, ktorí neriešili problém neplodnosti (= kontrolná skupina). Miera stresu a úzkosti bola hodnotená na zákalde dotazníka, čo je úplne v poriadku, pretože sú to veľmi subjektívne stavy. A k tomu sa u mužov hodnotila aj kvalita ich spermatickej tekutiny: koncentrácia, počet a mobilita spermií.

Analýza výsledkov ukázala, že vystresovaní muži majú omnoho častejšie nižšiu koncentráciu a počet spermií. A muži s najvyššou mierou stresu mali spermie ešte aj pomalšie a s častejšími DNA poškodeniami.
 
Zaujímavé je aj toto: v skupine mužov, ktorí aktuálne neriešili problém s neplodnosťou, mal stres na spermie menej deštrukčný vplyv ako u mužov, ktorí problém s neplodnosťou práve riešili.

Rada AKV:

  • stresu sa nedá vyhnúť, ale môžete sa naučiť, ako ho lepšie zvládať (fyzická aktivita, meditácia, relaxačné cvičenia a pod.)
  • nerobte si z tehotenstva ďalší stres (ak sa to dá) – problém vašich spermií sa tým môže ešte zhoršiť
  • všetko o správnej ochrane a výžive spermií nájdete v knihe Návod na prežitie pre muža.

AKV zverejnila: 12.marca 2013


 

 

 
E-LINE space