Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Artritída žien a PFC v kuchyni
Artritída žien a PFC v kuchyni Tlačiť E-mail

ImageOsteoartritída je chronické zápalové ochorenie, ktoré sprevádza bolesť a stuhnutosť postihnutých kĺbov s degeneráciou kĺbnej chrupavky. Bolesť môže byť tak nepríjemná, že obmedzuje až znemožňuje pohyb v kĺbe.

V novom výskume vedci sledovali 4000 mužov a žien vo veku od 20 do 84 rokov a zistili významnú súvislosť medzi expozíciou perfluorovanými uhľovodíkmi (PFC) a výskytom osteoartrózy u žien (ale nie u mužov). PFC sa dnes takmer nedá vyhnúť: nájdeme ich od kuchynského riadu cez nádoby na uchovávanie potravín až po rôzne iné „vodeodolné“ komodity.

Výsledky štúdie, ktoré boli uverejnené 14. februára 2013  v časopise Evironmental Health Perspectives, ukázali, že ženy s najvyššou expozíciou mali skoro dvojnásobný výskyt osteoartrózy oproti ženám s najnižšou expozíciou. Táto závislosť bola tiež významnejšia u mladších žien (do 49 rokov) ako u starších. Vysvetlenie nie je zatiaľ celkom známe, ale predpokladá sa, že môže ísť o zásah do hormonálnej rovnováhy ženy. No a keďže prepojenie endokrinného a imunitného systému je veľmi úzke, od hormonálnej nerovnováhy je už len krôčik ku chronickému zápalu. Druhou možnosťou je, že PFC priamo spôsobujú zápal.

A toto nie je veľmi dobrá správa: kontakt s týmito chemikáliam vieme ovplyvniť iba málo, resp. vôbec. Z druhej strany: strava a fyzická aktivita poskytujú dostatočne silný nástroj ochrany pred chronickým zápalom a poškodením kĺbov. (Igor odkazuje, že kapitola o kĺboch do novej „ženskej“ knihy je už hotová )

 

AKV zverejnila: 12.marca 2013

 

 
E-LINE space