Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Ovláda cukor vašu hlavu?
Ovláda cukor vašu hlavu? Tlačiť E-mail

Máte radi sladkosti? Tak sa majte na pozore! Nová štúdia, publikovaná v časopise The Journal of Alzheimer´s Research ukázala ich veľmi nepriaznivý vplyv na mentálne funkcie.

Vedci z Mayo Clinic sledovali 937 seniorov oboch pohlaví (priemerný vek 80 rokov), ktorí podstúpili testovanie kognitívnych funkcií a poskytli detailné informácie o zložení svojej stravy. Po štyroch rokoch trvania štúdie u 21 % ľudí došlo k úbytku kognitívnych funkcií. Podrobná analýza ukázala, že tento pokles mentálnych funkcií bol takmer dvakrát častejší u tých, ktorý jedli najviac sacharidov. Ľudia s odporúčaným príjmom sacharidov (50 – 60 % celkového energetického príjmu) nemali merateľný pokles mentálnej výkonnosti.

Tento nežiadúci účinok je spôsobený nadmernou konzumáciou jednoduchých (= sladkých) sacharidov a potravín s vysokým glykemickým indexom, ktoré sa metabolicky správajú ako čistý cukor (biela múka, biela ryža, zemiakové pyré a pod.). Komplexné sacharidy alebo sacharidy ovocia a zeleniny (a tiež fytochemikálie) pôsobia v primeranom množstve (veď kto by jedol 4 kilá banánov a 4 kilá hrozna denne?) na funkcie mozgu pozitívne, napríklad:

  • červená repa zvyšuje prietok krvi mozgom
  • jahody, černice, maliny, čučoriedky, moruše chránia mozog pred vplyvom voľných radikálov najlepšie zo všetkých známych potravín
  • zelenolistová a kapustovitá zelenina dokáže udržať mentálnu výkonnosť po dlhé roky
  • luteolín (v zelenej paprike, špenáte, ružičkovom keli, zeleri a mrkve) znižuje zápal v mozgu.


Náš seminár „Výživa a mentálna výkonnosť“ vás naučí ako najlepšie chrániť svoj mozog a  mentálnu výkonnosť.
 

AKV zverejnila: 4.marca 2013

 

 

 
E-LINE space