Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Vegetariánske srdce
Vegetariánske srdce Tlačiť E-mail

ImageŠtúdií, ktoré potvrdili pozitívny vplyv zdravého vegetariánskeho stravovania na zdravie už existuje mnoho. V roku 2006 dokonca významné americké dietologické spoločnosti vydali oficiálne stanovisko, že vegetariánska strava je vhodná pre všetky vekové obdobia vrátane detského veku, gravidity aj dojčenia. Nová štúdia teraz znovu potvrdila pozitívny vplyv vegetariánskej stravy na zdravie srdca.

Do štúdie, ktorej výsledky boli publikované v januári 2013 v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, bolo v r. 1990 zaradených asi 45 000 dobrovoľníkov, z ktorých asi tretina boli vegetariáni. Počas trvania štúdie zaznamenali asi u 2100 účastníkov ochorenie srdca a 169 prípadov úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie. Počas štúdie sledovali účastníkom krvný tlak, hladinu cholesterolu, celkovú hmotnosť a výskyt cukrovky.

Autori štúdie predpokladajú, že práve dobré hodnoty krvného tlaku a cholesterolu sú dôvodom zaujímavého výsledku (pre nás určite nie prekvapivého ): vegetariáni mali o 32 % nižší výskyt ochorenia srdca ako nevegetariáni.
 

AKV zverejnila: 12.februára 2013
 

 

 
E-LINE space