Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Stanoviská arrow Názory arrow Moderný svet – moderné potraviny
Moderný svet – moderné potraviny Tlačiť E-mail

 

Hoci na Slovensku stále riešime problém nevhodného zloženia stravy a ľudia stále hľadajú silnejšiu motiváciu k zmenám v stravovaní, výskum a vývoj nových spôsobov spracovania potravín, nových potravinárskych výrobkov, nových potravín a plodín prebieha v celosvetovom meradle iveľmi ntenzívne. Hľadajú sa cesty

  • ako lepšie chrániť potraviny pred škodcami a predĺžiť ich trvanlivosť
  • ako dostať do potravín viac biologicky účinných látok
  • ako vypestovať viac a ako pestovať biologicky…

Čo sa týka súčasnosti a budúcnosti zásobovania obyvateľov našej planéty potravinami, bežia vedľa seba dva paralelné smery vývoja: jeden pre tých, ktorí môžu platiť niekoľkonásobne viac za biologicky pestované a vyrábané potraviny a druhý pre ostatných 6 miliárd ľudí.

Okrem toho, denne pribúdajú informácie o možnosti použiť niektoré potraviny alebo ich extrakty v liečbe rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a mnohých iných ochorení. Na medicínsky výskum sa bezprostredne napájajú dve obrovské a prosperujúce odvetvia: farmaceutický a potravinársky priemysel. Preto sa objavujú stále nové a nové doplnky výživy, extrakty aj zmesi prírodných či syntetických látok, potraviny obohatené o selén, zinok, kyselinu listovú, probiotické kultúry a najnovšie už aj funkčné potraviny… Pardón, existujú aj nefunkčné potraviny? Obávam sa, že áno. Ja by som tam zaradil veľa vecí, ale to sem teraz nepatrí. Najnovší termín “funkčné potraviny” sa udelil napríklad horkej čokoláde, zelenému čaju, sójovému "syru" tofu, všetkým ovociam a zeleninám (niektorým zvlášť), teda potravinám, ktoré majú mimoriadnu funkciu pri ochrane zdravia. Sú to potraviny, ktoré obsahujú veľa antioxidantov a látok s protirakovinovým účinkom.

Nedajte sa však oklamať špekuláciami a “spoľahlivými” informáciami z každej strany: zatiaľ sa stále zomiera na rakovinu, infarkt, mozgovú porážku, dôsledky obezity a nie na obsah aditív (mystifikované a hysterizované “Éčka”) či geneticky manipulované potraviny (nechcem ich nijako obhajovať, ale som proti čierno-bielemu zjednodušovaniu takýchto zložitých vecí). Na druhej strane vás nezachráni ani bezbrehá dôvera v multi-multi-multikomplexné komplexy “všetkých” potrebných látok a “zázračné” lieky na všetko. Nikto nikdy nedokáže synteticky skopírovať ani len kvet jablone, nieto ešte zrelé jablko, jahodu, paradajku, pšenicu či grapefruit.

Bez ohľadu na to, či budete jesť ako horný milión, alebo ako zvyšok planéty Zem, jedzte menej tuku, menej cukru, menej soli, viac ovocia, viac zeleniny, viac obilnín a celozrnných výrobkov, viac strukovín – sú to funkčné potraviny. A nemusíte ísť ani k lekárovi ani do lekárne.

Viete, ako rozpoznať falošné "zázraky"?

 
E-LINE space