Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Objavili sme arrow Stéviový cukor
Stéviový cukor Tlačiť E-mail

Rada pečiete, ale dbáte aj o svoj obvod pásu a bokov a hľadáte spôsoby...

, ako znížiť kalorickú hodnotu napečených dobrôt? Firma Považský cukor priniesla na trh cukor, ktorý je zmesou cukru a extraktu stévie (presnejšie steviol glykozidov). Na čo a prečo je to dobré?

Rastlina stevia pochádza z pralesov južnej Ameriky, kde ju už veľmi dávno objavili miestni Indiáni a jej lístkami si sladili nápoje či jedlo. Používajú ju dodnes aj ako liečivú bylinu pre jej antibakteriálny účinok. Sladivé látky stevie (steviozidy) majú asi 200 – 300-krát vyššiu sladivosť ako cukor. Steviozidy však, ak sú používané v koncentrovanej podobe samostatne, majú dve praktické nevýhody: veľmi špecifickú, mierne horkastú chuť (niektorým ľuďom až neznesiteľnú) a tiež malý objem (čo práve pri tom pečení komplikuje život a ohrozuje výsledok snaženia – snaženia, nie smaženia ).

Podiel extraktu stévie v tomto produkte je nastavený tak, aby sa kalorická hodnota celého cukru znížila asi na polovicu v porovnaní s bežným cukrom. To znamená, že 1 čajová lyžička „Stéviového cukru“ obsahuje polovicu kalórií v porovnaní s 1 čajovou lyžičkou bežného cukru. Zníženie množstva kalórií však nie je jedinou výhodou tejto kombinácie: použitím takéhoto cukru navyše znížite glykemický index potraviny/nápoja a rovnako aj tzv. glykemický load (= množstvo prijatého cukru). V porovnaní s použitím bežného cukru budete teda šetriť svoj pankreas (nemusí produkovať naraz toľko inzulínu) a vlastne všetky orgány tela. A ešte čosi dôležité: použitím stéviového cukru sa oproti bežnému cukru znižuje prozápalový účinok osladenej potraviny/nápoja.

Mohli by ste namietať, že stále ide o produkt, ktorý obsahuje nemálo bieleho cukru a že je možné, či dokonca potrebné, nahradiť ho inými sladidlami (napríklad med, fruktóza, rôzne druhy sladov, javorový sirup a podobne). Máme pre vás dôležitý odkaz: žiadne prírodné sladidlo nie je zdravé, ak ho zjete veľa. Každý človek (včítane novorodeniatok a tých dospelých, ktorí svoj príjem cukru kontrolujú) v našej krajine skonzumuje denne v priemere až 35 čajových lyžičiek cukru! Kým to bude tak, nemá žiadny zmysel diskutovať o tom, čím sa sladí – 35 čajových lyžičiek medu (sladu, javorového sirupu a pod.) za deň je rovnako nevhodné ako 35 čajových lyžičiek toho najbelšieho cukru. Rozdiel v rizikovosti bieleho cukru v porovnaní s hnedým cukrom alebo medom je minimálny. Fruktóza je dokonca v množstvách, aké si vyžaduje pečenie, podľa najnovších informácií ešte riskantnejší krok (okrem iných rizík čistá, koncentrovaná fruktóza podporuje stukovatenie pečene). Stéviový cukor považujeme pri pečení za jednu z lepších alternatív. Ak ho občas použijete do pečenia napr. celozrnných keksov, určite to v kontexte inak zdravej a dobre vyváženej stravy a pravidelnej fyzickej aktivity bude v poriadku.

MUDr. Igor Bukovský, PhD.
MUDr. Alexandra Frolkovičová
Ambulancia klinickej výživy
 

 
E-LINE space