Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Karotenoidy chránia pred rakovinou prsníka
Karotenoidy chránia pred rakovinou prsníka Tlačiť E-mail

Karotenoidy sú antioxidanty, ktorých je veľa napríklad v mrkve, špenáte, keli, paradajkách, paprike, marhuliach, tekvici, červenom melóne a sladkých zemiakoch. Ich protirakovinový účinok je už dlho známy, i keď ho prechodne spochybnili štúdie, ktoré pri sledovaní vplyvu výživového doplnku s obsahom karotenoidov u fajčiarov zistili zvýšený výskyt rakoviny pľúc (až kým sa neprišlo na to, že prírodný betakarotén je v poriadku, problémová je jeho syntetická forma).

V štúdii boli zahrnuté tisíce žien, ktoré sa zúčastnili aj ôsmich predchádzajúcich štúdii, kde sa sledovala hladina karotenoidov a výskyt rakoviny prsníka. Analýza ukázala štatisticky významný vzťah medzi vyššou hladinou karotenoidov v krvi a zníženým rizikom karcinómu prsníka, najmä toho druhu, ktorý sa nie je závislý od estrogénu (= nemá estrogénové receptory). Sú dôkazy aj o tom, že karotenoidy znižujú tiež výskyt estrogén receptor pozitívneho nádoru prsníka, avšak tento efekt je pravdepodobne prekrytý (silnejšími) hormonálnymi faktormi.

Táto nová štúdia znovu priniesla dôkaz, že konzumácia zeleniny a ovocia je práve pre obsah fytochemikálií pre naše zdravie veľmi dôležitá.

Výsledky štúdie boli publikované 6. decembra 2012 v časopise Journal of the National Cancer Institute.

Rady AKV:

  • beta-karotén nie je jediný účinný karotenoid
  • príjem karotenoidov odporúčame zabezpečiť z pestrej škály ovocia a zeleniny, nie z tabletiek
  • komerčné meranie karotenoidov v krvi cez kožu je spojené s následnou ponukou/predajom komerčne vyrábaných štiav s vysokým obsahom karotenoidov a podľa nášho názoru je možné rovnako účinné doplnenie hladiny karotenoidov v krvi dosiahnuť aj lacnejšie = konzumáciou vhodných, bežne dostupných potravín
  • karotenoidy sa až niekoľkokrát lepšie vstrebávajú, ak je zelenina/ovocie tepelne upravená a jedlo obsahuje nejaký voľný tuk (najlepšie vo forme za studena lisovaného rastlinného oleja) = napr. dusený špenát alebo dusená mrkva pokvapkaná olivovým olejom, polievka zo žltej tekvice pokvapkané tekvicovým olejom, marhuľový džem s arašidovým maslom a pod.

AKV zverejnila 4. januára 2013



 

 

 
E-LINE space