Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Chráňme deti pred ekzémom
Chráňme deti pred ekzémom Tlačiť E-mail

ImageTúto informáciu sme zaradili už do knihy Návod na prežitie pre bejby – a nedávno ju znovu potvrdila nová fínska štúdia.

Ekzém, alebo kožná forma alergie, sa často objavuje ako predzvesť ďalších možných problémov alergického charakteru (alergická nádcha, astma a pod.). Už dávnejšie sa vie, že probiotické baktérie v čreve 1) znížia počet nežiaducich baktérií v čreve a 2) majú priamy vplyv na biele krvinky v črevnej sliznici – pomáhajú imunitnému systému vysporiadať sa s cudzorodými látkami. Ak probiotiká užíva budúca mamička, pozitívne tým ovplyvňuje svoj vlastný imunitný systém a tieto jej imunokompetentné bunky (keďže sú schopné prejsť placentárnou bariérou do krvi dieťaťa) pomáhajú aj jej ešte nenarodenému dieťaťu. Po narodení dieťaťa sa dostávajú aj do materského mlieka a podporujú tak správnu mikroflóru tráviaceho systému novorodenca.

V novej štúdii, ktorá bola realizovaná v Turku University Central Hospital a jej výsledky boli uverejnené v novembrovom čísle 2012 časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology, sledovali 241 tehotných žien, ktoré boli rozdelené do troch skupín: jedna užívala dva kmene probiotík, druhá iné dva kmene probiotík a tretia placebo prášok bez probiotických baktérií. Všetky mamičky trpeli nejakou formou alergie a teda pravdepodobnosť, že budú aj ich deti, bola veľmi vysoká. Ženy užívali probiotiká posledné dva mesiace pred a prvé dva mesiace po pôrode (spolu 4 mesiace ). Ich deti boli sledované počas prvých dvoch rokov života pre výskyt ekzému. Na konci štúdie 71 % detí v placebo skupine malo ekzém aspoň raz, v porovnaní s 29 % detí, ktorých mamy užívali jednu alebo druhú kombináciu probiotík. Chronický ekzém bol diagnostikovaný u 26 % detí mamičiek, ktoré užívali placebo, v porovnaní s 10 % detí, ktorých mamy užívali probiotiká.

Probiotiká sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné aj pre úplne malé deti, ale vzhľadom na to, že boli zaznamenaná aj zriedkavé prípady nežadúcich účinkov u úplne maličkých detí, je táto forma (užívanie probiotík mamičkami počas tehotenstva) považovaná za naozaj bezpečnú.

AKV zverejnila: 30.novembra 2012

 

 
E-LINE space