Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Pár trikov na zmenu zlozvykov
Pár trikov na zmenu zlozvykov Tlačiť E-mail

ImageMnohé naše každodenné aktivity (ups, aj jedenie alebo práca!) sa môžu ľahko zmeniť na zlozvyky, v uvedenom prípade prejedanie a workoholizmus. Ak si napríklad večer čo večer ku telke dávate pred seba „niečo“, z čoho sa dá sústavne čo-to zobnúť, je len otázkou času, kedy sa z toho stane zvyk, ktorý nie je dobrý (veď sa z neho priberá), takže je to zlozvyk. V tej chvíli už stojí proti vám silný sok – dopamín! Dopamín je látka, ktorá zaplavuje váš mozog napríklad práve vtedy, keď máte plné brucho, plné ústa a jazyk utopený v niečom slastnom... Čím silnejšie a čím častejšie si jedlom (alebo čímkoľvek iným, napríklad uvoľňujúcim cvičením) vyvolávate silné pocity šťastia, tým je väčšia šanca, že sa stanete od jedla (alebo čohokoľvek iného, napríklad uvoľňujúceho cvičenia) závislým. Ale našťastie nemusíme byť otroci dopamínu: šikovné triky pomôžu nášmu mozgu dostať sa z tých zlých závislosti a zlozvykov.

Tu je pár z nich:

  • Zmeňte prostredie! Chodievate večer do reštaurácie a neviete odolať vyprážanému rezňu, smotanovým cestovinám a veľkému dezertu? Nájdite si inú, ktorá má iba zdravý výber jedál, alebo si uvarte večeru doma. A opakujte a opakujte! Máte šancu, že lepšie riešenie sa stane vaším zvykom.
  • Zmeňte postupne svoje recepty: stačí, aby ste každý mesiac vymenili jeden starý a nevhodný recept za nový, zdravší a rovnako chutný!
  • Urobte z ničenia zlozvyku svoju mantru! Donekonečna si opakujte vetu, ktorá hovorí o vašom odhodlaní: “Chcem piť vodu a nie kolu!“ alebo aj „Rozhodol som sa, že už nebudem jesť hranolky!“. Budete tak vedome programovať svoj mozog k lepšiemu konaniu – a dosiahnete to!
  • Dobre sa vyspite! Odporúča sa spať aspoň 6 hodín, aby si telo dostatočne oddýchlo a neprepadávalo späť k starým zlozvykom. Unavený mozog nemá energiu meniť svoje stereotypy.
  • Urobte si zoznam ľudí, ktorí vás podporia: priatelia, rodina, terapeut alebo aj váš pes môžu byť vašimi spojencami, ktorí vám pomôžu budovať nové a lepšie návyky. (Môj pes má teraz 13 rokov = absolvoval som s ním najmenej 8500 prechádzok! = najmenej 20 tisíc kilometrov pešo!)
  • Buďte aktívni, športujte, hrajte sa, milujte sa, smejte sa, buďte vďační! Máte tak šancu dostať sa k dopamínu a serotoninu aj bez chipsov, horaliek, majonézového šalátu, coly, horaliek, zmrzliny a rezňov


Igor Bukovský, MUDr., PhD.

 

 
E-LINE space