Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Stanoviská arrow Názory arrow Ale, ale, pani ministerka..
Ale, ale, pani ministerka.. Tlačiť E-mail

(Názor na niektoré verejné vyjadrenia JUDr. Zuzany Zvolenskej)

V nedeľu 4. novembra 2012 pani Zuzana Zvolenská, ktorá je práve teraz ministerkou zdravotníctva (prečo si toľkí myslia, že tam budú naveky?) v relácií RTVS O 5 minút 12 znovu zopakovala svoje tvrdenia, že „zjednotenie zdravotných poisťovní do jedného subjektu je najlepším obchodom pre občanov Slovenska.“ Vyhlásila dokonca, že „po znovuzavedení kontroly štátu sa výrazne a v krátkej dobe zlepší zdravotný stav Slovákov.“ Povedala aj niekoľko iných vecí, ktoré považujem za tendenčné a manipulatívne, ale cítim potrebu a morálnu povinnosť vyjadriť sa najmä k týmto dvom tvrdeniam a preto to urobím.

1.    „...zjednotenie zdravotných poisťovní do jedného subjektu je najlepším obchodom pre občanov Slovenska...“

  • Zvláštne, že keď robia „obchod“ súkromné zdravotné poisťovne, je to nemorálne, ale keď urobí „obchod“ v mene (neinformovaných a pasívnych) občanov malá skupinka ľudí s netransparentnými záujmami (= vláda), je to v poriadku. Azda preto, že je to podľa členov tejto vlády „najlepší“ obchod? Aké kritériá na vyhodnotenie tohoto „obchodu“ a následne pre toto svoje tvrdenie a chystanú obrovskú finančnú transakciu použili?

  •  Človeku, ktorý sa zjavil na Slovensku po rokoch, môže napadnúť aj takáto úvaha: „Najlepší obchod pre občanov Slovenska? Možno len táto pani zabudla (alebo nemohla) uviesť mená tých občanov, pre ktorých to bude najlepší obchod.“

Pripíšme však na chvíľu súčasnej pani ministerke zdravotníctva tie najlepšie a najnevinnejšie záujmy a úprimnú snahu riešiť situáciu v rezorte zdravotníctva. Vzápätí sa však nedá vyhnúť otázke: Pani Zvolenská naozaj verí, že „zjednotenie zdravotných poisťovní do jedného subjektu (= monopol) je najlepším obchodom pre občanov Slovenska“ z hľadiska úrovne poskytovania zdravotnej starostlivosti?

  • Existuje v našom vesmíre nejaký dôkaz, že monopolné postavenie (čohokoľvek v akomkoľvek odvetví) vedie k vyššej kvalite poskytovaných služieb/produktov ako konkurečné prostredie?

  • Aby sme sa chápali: pani Zvolenská tvrdí, že keby oni (= vláda) teraz (za naše vynútené daňové príspevky do štátneho rozpočtu) odkúpili/vyvlastnili/znárodnili T-Com a O2 a všetci by sme sa stali zákazníkmi spoločnosti Orange, bol by to pre nás „najlepší obchod“?! V akom presne zmysle, pani Zvolenská? Klesli by ceny a zvýšila by sa dostupnosť a kvalita služieb spoločnosti Orange? Hm...

  • Počkajte sekundu, to bol vlastne zlý príklad! Aj Orange je súkromná spoločnosť, ktorú neriadi štát. Takže treba to urobiť takto: Ministerstvo dopravy a telekomunikácií (prepáčte, ak sa to práve teraz volá nejako inak) by malo za naše dane odkúpiť nielen T-Com, O2, ale aj celý Orange a potom všetkých zákazníkov preniesť do „starostlivosti“ Slovenských telekomunikácií, ktoré vláda opäť vzkriesi z odkúpeného T-Com. To nevadí, že si ešte mnohí pamätáme, koľko sa vtedy čakalo napríklad na zavedenie telefónnej linky... Podľa logiky, ktorú obhajuje pani Zvolenská, to je pre nás všetkých to najlepšie.

  • Monopol je zlý. A najhorší a najmenej funkčný monopol je monopol štátny.

  • Mimochodom, vždy, keď sa štát stavia do pozície, že vie lepšie, čo potrebuje „občan“ (teda vy a ja), treba sa mať naozaj na pozore!

2.    Pani Zvolenská je dokonca presvedčená, že „po znovuzavedení kontroly štátu sa výrazne a v krátkej dobe zlepší zdravotný stav Slovákov.“

  • Hovoríme o čom, pani Zvolenská? O nádche, chrípke, celiakii, ischemickej chorobe srdca, cukrovke, Alzheimerovej chorobe, skleróze multiplex, nádorových ochoreniach?

  • A čo to znamená „zlepší sa zdravotný stav“? Zníži sa spotreba liekov? Klesne počet vyšetrení, ošetrení, obsadených lôžok v nemocniciach?

  • Alebo sa skutočne zníži výskyt týchto ochorení? Úmrtnosť na ne? Ako sa to môže stať v krátkej dobe, keď všetky doterajšie programy zlyhali a chorobnosť aj úmrtnosť na tie najvážnejšie ochorenia v našej krajine sústavne dlhé roky stúpa?

  • Existuje dôkaz, že zavedením štátneho monopolu zdravotného poistenia sa už niekde na svete podarilo zlepšiť zdravotný stav ľudí?

  • A z čoho vychádzate, keď tvrdíte, že zdravotný stav obyvateľov Slovenska sa zlepší „po znovuzavedení kontroly štátu“?

  • Máte dôkazy, že okamihom straty štátneho monopolu a zavedením plurality v systéme zdravotného poistenia v nedávnej minulosti sa náš zdravotný stav začal zhoršovať? Ak nie, tak aj v tejto súvislosti vnímam Vaše tvrdenie ako manipulatívne.

Možno sa však zbytočne znepokojujem, pretože možno to má niekto výborne premyslené. Čo ak ten scenár má vyzerať v skutočnosti takto:
1.    Do zdravotného poistenia sa zavedie monopol.
2.    Monopol zhoršuje kvalitu a dostupnosť služieb. (Aj v našej galaxii.)
3.    Čím skôr sa to prejaví v reálnom živote, tým skôr pochopíme, že úroveň zdravotnej starostlivosti sa (vinou korupcie, devalvácie morálky, rozkrádania a ostatných javov typických pre štátne monopoly na celom svete) dostala na takú úroveň, ktorá pri priamom kontakte môže ohroziť zdravie aj život človeka.
4.    A vtedy sa konečne začneme správať zodpovedne a uvedomelo: budeme zdravšie jesť, veľa športovať, dlhšie spať, viac sa hrať, smiať, radovať, užívať si rodinu a budeme vďační, nielen za chlieb svoj každodenný, ale aj za to, že čakárne, ambulancie, nemocnice, vyšetrenia, ošetrenia, či operácie sa pre nás vyskytujú iba v strašidelných príbehoch, ktoré sa premietajú v noci s hviezdičkou.

Bolo by to jedno z logických vysvetlení dôvodov, prečo je pani ministerka presvedčená, že „po znovuzavedení kontroly štátu sa výrazne a v krátkej dobe zlepší zdravotný stav Slovákov“?

MUDr. Igor Bukovský, PhD.

PS: Citácie z vyjadrení pani Zvolenskej sú použité z týchto zdrojov: aktuality.sk a Rádio Viva.
PS2: Čestne vyhlasujem, že nie som majiteľom, ba ani len zlomkovým spolumajiteľom žiadnej zdravotnej poisťovne, ani ich materských spoločností :)


 

 
E-LINE space