Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Neverte zlým správam o biopotravinách
Neverte zlým správam o biopotravinách Tlačiť E-mail

Image

Vo svetle štúdie Stanfordskej Univerzity z roku 2012 sa zdá, že uprednostňovanie organicky pestovaných a výrabaných potravín (= biopotraviny) nie je zo zdravotného hľadiska výhodnejšie. Má teda zmysel aj naďalej kupovať tieto potraviny, ktoré sú zvyčajne drahšie?

Doktor David Brownstein, riaditeľ Centra holistickej medicíny vo West Bloomfielde v USA, tvrdí že určite áno. V poslednom období často citovanom prehľade 200 štúdií, ktoré porovnávali obsah kontaminantov a nutrientov v konvenčných a organicky pestovaných potravinách, sa uvádza, že zdravotný rozdiel je nevýznamný. Štúdia však ukázala, že v organicky pestovanej zelenine a ovocí je menej pesticídov. Vzhľadom na to, že pesticídy pôsobia toxicky na naše enzýmy, môžeme to považovať iba za výhodu. V nedávno publikovanej štúdii (Annals of Internal Medicine, september 2012) sa tiež potvrdil nižší obsah pesticídov v biopotravinách, i keď množstvo pesticídov v konvenčných potravinách bolo stále pod bezpečnou hranicou. Rovnako organicky chované kurčatá a morky mali o 33 % nižší výskyt baktérií rezistentných na antibiotiká ako tie bežné. To všetko sú rozumné dôvody pre uprednostňovanie biopotravín.

Čo sa týka obsahu nutrientov, ukázalo sa, že bio mlieko a bio kurčatá mali vyšší obsah omega-3 mastných kyselín, čo je významné pre zdravie srdca a ciev, rovnako ako fosforu, potrebného zase pre zuby a kosti. Celkovo sa výsledky štúdií, ktoré sledovali a porovnávali obsah nutrientov v bio a konvenčných potravinách dosť líšia, väčšina však preukázala vyšší obsah nutrične významných látok v biopotravinách.

V starostlivo usporiadaných porovnávacích štúdiách sa ukázalo, že biopotraviny môžu mať o 10 – 30 % vyšší obsah niektorých zložiek. Napríklad vyšší obsah vitamínu C, antioxidantov a fenolových kyselín sa potvrdil u 60 – 80 % sledovaných potravín, kým obsah vitamínu A a proteínov bol vyšší asi v 50 – 80 % prípadov analýz konvenčných potravín.

Hodnotenie tejto problematiky je o to komplikovanejšie, že zatiaľ nie sú štúdie, ktoré by okrem obsahu kontaminantov či nutrientov hodnotili aj rozdiel v celkovom zdravotnom efekte po dlhodobej konzumácii či už organicky pestovaných alebo konvenčných potravín. Napriek tomu sa zatiaľ zdá, že stojí za to investovať viac peňazí do organicky pestovaných potravín.

AKV tipy

  • ak kupujete biopotraviny, overte si, kto je ich výrobcom a kto garantom označenia „bioprodukt“ (všelijaké nápisy „bio“ na potravinách predávaných napríklad v lacných supermarketoch môžu byť zámerne zavádzajúce)
  • ak často konzumujete mäso a hydinu, uprednostnite výrobky kvality bio
  • ak často konzumujete mlieko a mliečne výrobky, znížte ich spotrebu a uprednostnite produkty z bioprodukcie
  • ak máte možnosť, uprednostnite domáce zdroje ovocia a zeleniny (ak máte istotu, že sú pestované bez alebo len s minimálnou chemickou záťažou), prípadne bioprodukty
  • ak si doma často pečiete svoj vlastný chlieb, uprednostnite pri pečení múku kvality bio
  • ak máte doma deti mladšie ako 2 roky a pripravujete im domácu stravu, uprednostnite biopotraviny a postupujte podľa tipov a rád v našej publikácií „Hneď to bude, Anjelik


 

 
E-LINE space