Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Zelený čaj podporuje výkon mozgu
Zelený čaj podporuje výkon mozgu Tlačiť E-mail

ImageTo, že zelený čaj je bohatý na antioxidanty a účinný v boji proti rakovine, je už dávno známe. Nová čínska štúdia uverejnená v septembrovom čísle časopisu Molecular Nutrition & Food Research však poukazuje aj na jeho schopnosť zlepšiť pamäť a priestorové vnímanie.


Vedci porovnávali dve skupiny myší, ktoré niekoľko dní trénovali cestu k plošine v labyrinte. Jedna skupina zvierat mala do krmiva pridanú aktívnu zložku zeleného čaju a tá druhá slúžila ako kontrolná skupina. Myši zo skupiny “zelený čaj” potrebovali menej času na nájdenie plošiny, ako ich kamarátky z kontrolnej skupiny. Zelený čaj obsahuje látku, ktorá zlepšuje schopnosť rozoznávať objekty a zlepšuje aj priestorovú pamäť.

Ako vyhlásil vedúci autor štúdie, táto hlavná zložka zeleného čaju – epigallokatechín gallát (EGCG), teda pôsobí priamo na tvorbu nervových buniek a ich spojení (synáps), čo dokázali pri pokusoch na myšiach a aj na testoch v skúmavkách.

Zelený čaj môže teda slúžiť aj ako zbraň proti strate pamäti a pri oslabení kognitívnych schopností – podporuje tvorbu nervových buniek a ich spojení.


AKV zverejnila: 22. októbra 2012

 

 
E-LINE space