Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Dieťa s onkologickým ochorením a výživa
Dieťa s onkologickým ochorením a výživa Tlačiť E-mail

ImagePrečo mám choré telo?
(Úryvok z pripravovanej publikácie pre detských onkologických pacientov a ich rodiny.)

Chyby v informáciach (génoch), ktoré môžu spôsobiť rakovinu, vznikajú rôznym spôsobom. Najčastejšie takto:

 

  • pri „skladaní“ nového človeka, sa informácie od rodičov zle uložia a vznikne vrodená porucha
  •  niektoré vírusy sú schopné nielen vyvolať infekciu, ale aj potajomky „prepísať“ dôležité časti Tvojich genetických informácií a spôsobiť tak „informačný chaos“
  • niektoré nebezpečné chemikálie z potravín, nápojov, liekov a rôznych predmetov sú schopné preniknúť cez hradbu (membránu) bunky a dostať sa až k jej tajným kódom a pokaziť ich – tieto jedovaté chemikálie dostali priliehavé meno – kancerogény, čo v preklade znamená „látky schopné vyvolať rakovinu“
  • niektoré silné lúče (napr. slnečné, roentgenové, rádioaktívne) dokážu poškodiť gény aj priamo zvonka cez kožu.

No, a Ty už vieš, že niektoré informačné chyby (mutácie) v génoch „preprogramujú“ zdravú bunku na bunku rakovinovú. Tá potom začne „kopírovať“ sama seba a veľký problém – rakovina je na svete.

Ako sa liečim?
Rakovina je choroba, ktorú treba čo najskôr zistiť, vyšetriť a začať liečiť. Je to choroba zákerná aj tým, že na začiatku nebolí a je veľmi potichu. Niekedy trvá naozaj dosť dlho, kým sa prejaví aj navonok a kým si človek všimne, že niečo nie je v priadku. Našťastie však ešte skôr, než sa chorý človek dostane k lekárovi alebo do nemocnice, spustila sa v tele vlastná liečba. To imunitný systém hľadá, kde sa stala chyba, kontroluje bunky a tie choré sa snaží zabiť a odstrániť. Imunitný systém je náš hlavný spojenec nielen v boji proti nádche, ale aj proti rakovine a preto Ti neskôr prezradíme aj „Tvoju najlepšiu pomoc na podporu imunity“.
Imunitný systém (biele krvinky a systém lymfatickch ciev a uzlín) sa usiluje nielen zabrániť vzniku rakoviny, ale hrá hlavnú úlohu aj pri jej liečbe. Či už Ťa Tvoji lekári liečia chirurgicky (operácia), liekmi – chemikáliami (chemoterapia) alebo žiarením (rádioterapia), Tvoj imunitný systém musí stále nachádzať a zabíjať rakovinové bunky a odstraňovať aj tie, ktoré boli zabité liekmi alebo žiarením. Tak nezabudni, že  počas celej liečby sa musíš starať o svoj imunitný systém čo najlepšie: nauč sa, čo potrebujú biele krvinky – Tvoji vojaci, aby mali silu bojovať a kŕm ich tým najlepším! Je to aspoň polovica úspechu Tvojej liečby.

Ako Ťa liečia lekári?
Lekári sú na Tvojej strane, aj keď Ťa možno niekedy bolí to, čo musia robiť. Môžeš im veriť a pomáhaj im zo všetkých síl, pretože robia všetko, aby Ťa vyliečili. Dnes majú v rukách tieto tri silné zbrane proti rakovine:

Operácia
Operácia je zákrok, pri ktorom sa lekár pomocou skalpela, mrazu (tekutý dusík), elektrického prúdu alebo laserového lúča snaží odstrániť rakovinové tkanivo alebo aspoň ho výrazne zmenšiť. Využíva sa najmä v prípadoch, keď je rakovina uložená niekde na jednom mieste, keď je tá chorá časť tela dobre prístupná a keď nehrozí, že by zákrokom došlo k vážnemu poškodeniu iných životne dôležitých funkcií organizmu. Čím sa operácia uskutoční skôr, tým je menšie riziko, že sa rakovina po tele rozšíri a objavia sa nové ložiská – metastázy. Operácia sa môže kombinovať aj s chemoterapiou alebo rádioterapiou.

Lieky – chemoterapia
Chemoterapia je spôsob liečby, pri ktorom sa do Tvojho tela podávajú špeciálne látky spôsobujúce odumieranie rakovinových buniek. Pamätáš si ešte, že „kráľovský dvor“ s tajnými informáciami o Tebe je vlastne jadro každej bunky s dobre uloženými génmi?Látky používané pri chemoterapii sú „superagenti“, ktorí sa vedia dostať až do tých tajných trezorov chorých buniek a rôznymi trikmi narušiť ich život alebo úplne zastaviť ich rýchle klonovanie – rozmnožovanie, ktorým sú choré bunky také nebezpečné.

Tento spôsob liečby sa využíva napríklad vtedy, ak rakovina nie je prístupná pre operáciu alebo by operácia znamenala ohrozenie života. A tiež vtedy, ak postihuje viac orgánov, alebo keď by po chirurgickom zákroku nebolo isté, že sa podarí odstrániť všetky choré bunky. Oproti liečbe ožarovaním – rádioterapií má chemoterapia výhodu v tom, že sa podaná látka dostane v tele aj k tým rakovinovým bunkám, ktoré sa niekde potajomky skrývajú.

Lenže to je súčasne aj jej nevýhoda: chemoterapia má totiž svoje nepriaznivé vedľajšie účinky. Lieky – tí superagenti vycvičení na zabíjanie rakovinových buniek musia totiž pracovať „potme“. Akože potme? No, veď už v Tvojej krvi, ktorá tečie kúsok pod kožou, je tma, a o čo väčšia tma je v mozgu alebo kostnej dreni! (Práve teraz sme Ti prezradili novú výhovorku do školy: Viem to, ale v mozgu je tma, tak to tam teraz neviem nájsť, prepáčte! ) Tak sa teda stane, že tí superagenti „potme“ zabijú aj niektoré Tvoje zdravé a potrebné bunky. Neprežijú to najmä tie bunky, ktoré sa tiež rýchlo množia, lebo Tvoje telo ich neustále potrebuje. Zo zdravých buniek chemoterapiou najviac trpia biele a červené krvinky a sliznica tráviaceho systému – to je tá tenká vrstva buniek, ktorá pokrýva ústa, jazyk, žalúdok, tenké aj hrubé črevo. Poškodenie Tvojich zdravých buniek silnými liekmi sa môže preto prejaviť napríklad oslabením imunity, poruchami prehĺtania a trávenia, bolesťami, zvracaním, hnačkami, zápchou, vypadávaním vlasov, únavou, krvácaním, poruchami hojenia rán, poškodením niektorých orgánov. Napriek týmto vedľajším účinkom je chemoterapia jeden z najúčinnejších spôsobov liečby a jej odmietanie môže mať za následok neúspech liečby. Vedľajšie účinky je možné do veľkej miery potlačiť, len sa neboj o svojich ťažkostiach hovoriť s lekármi, sestričkami, rodičmi alebo inými ľuďmi, ktorí sa o Teba starajú.  Určite budú trpezlivo hľadať spôsob, ako Ti pomôcť.

Ožarovanie – rádioterapia
Rádioterapia je spôsob liečby, pri ktorom sa silným roentgenovým alebo gama žiarením lekár usiluje zničiť choré bunky, ale zdravé bunky poškodiť čo najmenej. Je to, ako keby použili delo, ktoré vystrelí guľu presne na ložisko rakoviny a Tvoje zdravé bunky už kúsok vedľa ostanú nepoškodené.

Liečba ožarovaním sa využíva napríklad ako prvá zbraň voči rakovine, aby sa ložisko zmenšilo a operácia bola úspešnejšia alebo vtedy, keď operácia nie je možná alebo nie je isté, že pri operácií boli odstránené všetky choré bunky. Môže sa kombinovať nielen s operáciou, ale aj s chemoterapiou. Okrem ožarovania prístrojom zvonku sa dnes začínajú používať aj presnejšie a menej nebezpečné zdroje žiarenia, ktoré sa uložia priamo do ložiska rakoviny, ale to Tvoji lekári dobre vedia a môžeš im veriť, že pre Teba vyberú ten najlepší spôsob liečby.

Aj rádioterapia spôsobuje poškodenie zdravých buniek (príznaky závisia od toho, aká časť tela sa ožaruje) a môže vyvolať podobné problémy ako chemoterapia a navyše z dlhodobého hľadiska môže byť ožarovanie vo výnimočných prípadoch aj príčinou vzniku novej rakoviny, ale máme pre Teba aj dobrú správu: tým nepríjemným vedľajším účinkom liečby aj riziku novej choroby sa dá vyhnúť alebo väčšinu z nich aspoň zmierniť! O chvíľu neskôr sa o tom dozvieš viac. Teraz sa však ideme pozrieť spolu do chladničky a do špajze, aby si vedel, čo treba jesť a piť.

Prečo je vlastne dôležité, čím sa kŕmim a čo pijem?
Všetko, čo zješ a vypiješ, prechádza Tvojim telom a Tvoje bunky, ktorých máš oveľa viac, ako vidíš hviezd v noci na nebi, si z toho berú, čo potrebujú.

Predstav si teraz továreň na bicykle: v dielni pracujú robotníci, ktorí montujú jednotlivé súčiastky dohromady a každý deň urobia sto krásnych nových bicyklov. Čo potrebujú? Všetko, z čoho taký správny bicykel je: rámy kolies, duše, rám bicykla, riadidlá, brzdy, reťaz, disky, sedadlá, pedále, blatníky... Je toho ešte oveľa viac. Niekto sa teda musí postarať o to, aby robotníci mali stále všetky potrebné súčiastky, pretože, ak im niečo bude chýbať, vyrobia každý deň sto nových pokazených bicyklov. Kto by predsa chcel jazdiť na bicykli bez bŕzd alebo bez reťaze? Ty áno? A čo bicykel bez kolies alebo bez sedadla?
Aj bunky zdravého človeka potrebujú vhodné „palivo“ a „mazivo“ (jedlo a nápoje), ale pre Teba je to dôležité ešte viac, pretože

  1. existujú potraviny a nápoje, ktoré sú Tvoji nepriatelia a podporujú rakovinu
  2. existujú potraviny, ktoré Ti naopak pomôžu bojovať s chorobou napríklad tým, že pomáhajú bielym krvinkám zabíjať a odstraňovať rakovinové bunky alebo tým, že posilnia účinok liekov
  3. existujú dokonca potraviny, ktoré Ti pomôžu lepšie znášať liečbu
  4.  a sú aj potraviny, ktoré Ťa budú chrániť, aby sa tá zlá choroba už nevrátila.


Tak to chcem vedieť viac!
No, to je super! Pretože z toho, čo už o Tvojej chorobe a jej liečbe vieme, je jasné, že treba nasadiť do boja všetky zbrane. To, čo zješ a vypiješ, môže byť Tvoja zbraň. Poďme sa teda pozrieť, čo to je.

  • Zbraň číslo 1: jedz všetko, čo Ti pomáha!Tieto potraviny sú Tvoji najväčší priatelia, ktorí bojujú s Tebou proti chorobe (dobre si ich zapamätaj, lebo ich oveľa viac ako tých nepriateľov!):
    •  zelenina
    • Pomáha Ti najmä: mrkva, paradajky, paprika, kaleráb, karfiol – hups! ale určite nie vyprážaný!, brokolica, červená kapusta, cibuľa, cesnak, petržlenová vňať, baklažán, cvikla, ružičkový kel, špenát, špargľa, rukola, červená reďkovka – a veľa iných.
    • ovocie
      Pomáhajú Ti najmä: čučoriedky, brusnice, ríbezle, černice, maliny, jahody, tmavé čerešne a višne, červené jablko, banán, pomaranč, mandarinka, citrón, červené hrozno, avokádo, marhule, žltý aj červený melón, ananás, mango, kivi – a veľa ďalších.
    • bylinky a koreniny
      Popros maminu a všetkých, ktorí Ti chcú niečo dobré navariť, aby do jedla namiesto čierneho alebo guľášového korenia a soli používali čo najviac oregána, rozmarínu, bobkových listov, kôprovej vňate, kurkumy, tymiánu, bazalky, mäty, šalvie, majoránu, pažítky, rasce a môžu pridávať aj štipku čili papriky, škorice, či zázvoru – neboj, oni to určite všetko poznajú a ak náhodou nie, naučia sa to a kúpia pre Teba.
    • chlieb, pečivo a cestoviny
      Ak to ešte náhodou nevieš, tak vedz, že potrebuješ jesť také veci, ktoré nie sú vyrobené z bielej múky. Biela múka sa v tele správa ako čistý cukor a to znamená, že zvyšuje hladinu hormónu inzulín, ktorý zase podporuje delenie buniek – a to pri Tvojej chorobe rozhodne nechceme! Bolo by fakt super, keby sa Ti podarilo rýchlo sa skamarátiť s grahamovým rožkom, celozrnným chlebom, grahamovými a celozrnnými špagetami – chutí to výborne! Je to plné vitamínov, vlákniny a iných silných zbraní proti rakovine. Len povedz všetkým, aby sa nedali oklamať farbou! Pretože chlieb a pečivo, ktoré sú hnedé, často obsahujú napríklad nepriateľský karamel, a pritom sú vyrobené z bielej múky! Zle. (Viac informácií a podrobné vysvetlenie rozdielu medzi bielou a celozrnnou múkou nájdeš aj na www.akv.sk)
    •  kaše
      Lenže kaša z krupice – to je maskovaná zákerná biela múka, ktorá živí choré bunky! Takže zase máš dobrý dôvod obľúbiť si kašu z ovsených vločiek, naturálnej ryže alebo celozrnných pšeničných či špaldových vločiek – so škoricou, ovocím, medom, orechami a kakaom je to výborná pochúťka! Skús to, je to bomba! Uvidíš.
    • zdravé bielkoviny
      Bielkoviny potrebuješ, to je jasné – a toto sú pre Teba tie najlepšie: šošovica, červená a strakatá fazuľa, cícer, sója a sójové výrobky (napríklad z takého tofu sa dá urobiť aj praženica aj zmrzlina ), arašidy a arašidové maslo, vlašské orechy, mandle, kešu orechy, lieskovce, semienka slnečnice, tekvice, ľanu, sezamu, kukurica, pšenica, raž, jačmeň, ovsené vločky, ryža natural, nízkotučné kysnuté mliečne výrobky – jogurt, acidofilné mlieko, kefír, zákvas, alebo chudé mäso (napr. ryby, doma chovaná hydina).
    • zdravé tuky (určite vieš, že veľa tuku škodí, ale Ty predsa nebudeš jesť veľa a toto je ten najlepší tuk pre Tvoje telo: olivový olej, tekvicový olej, sezamová pasta tahini, arašidové maslo, olivy, všetky orechy – ale nie pražené a solené!, olejnaté semienka – ale nie pražené a solené!)
    • pochúťky (bez nich sa predsa nedá žiť, takže toto je dôležitý zoznam: horká čokoláda, med, javorový sirup, hnedý cukor, banán, mrazené ovocné drene, čisté ovocné sirupy, lekváre a džemy, nesladené a nesírené sušené biologicky pestované ovocie, kakao, halva, orechy v mede – dúfam, že sme na nič nezabudli )

      V týchto potravinách sú schovaní „nindžovia“ (sú to všelijaké vitamíny, minerály, rastlinné farbivá a rôzne prírodné látky – no, sú ich tisíce a tisíce!), ktorí bojujú za Teba, pomáhajú Ti znášať liečbu, chránia Ťa pred infekciou a budú Ťa chrániť aj keď odídeš z nemocnice domov po vyliečení. Nechceš predsa, aby sa tá zákerná choroba nepozorovane vrátila! Tak nezabudni: v každom kúsku zeleniny a ovocia, v každom kúsku grahamového rožka, v každom zrnku obilia, šošovice alebo fazule, v každej lyžičke olivového oleja, v každom oriešku je Tvoja pomoc proti rôznym chorobám!

      Určite je medzi týmito pomocníkmi veľa potravín, ktoré miluješ. A ak sú tam aj také, ktoré zatiaľ nemusíš, tak popros maminu a všetkých, ktorí pre Teba chcú niečo navariť, aby vyskúšali nové recepty, lebo Ty to chceš skúsiť z inej strany. A všetkých ľuďí, ktorí si spolu s Tebou sadnú ku stolu s novým jedlom, požiadaj, aby si nechali svoje prípadné blbé poznámky, pretože tie Ti veľmi nepomôžu obľúbiť si napríklad ružičkový kel, ktorý keď je ľahko opečený s olivovým olejom chutí výborne, ale bude odporný, ak sa odporne bude tváriť niekto pri stole.

      Nemusíš sa nútiť jesť to, čo ti robí zle. Nemusíš sa nútiť až tak, že sa Ti bude dvíhať žalúdok, ale musíš chcieť! Musiš chcieť a naučíš sa jesť to, čo je pre Teba najlepšie. Pretože jesť a piť to najlepšie – nie to, čo je dobré iba pre Tvoj jazyk, ale to, čo je najlepšie pre celé Tvoje telo – je pri Tvojej chorobe veľmi dôležité a „chcieť“ je jedno z magických slov celej liečby rakoviny.

 

  • Zbraň číslo 2: nejedz to, čo Ti škodí

Tieto potraviny sú Tvoji najväčší nepriatelia, ktorí podporujú rakovinu (dobre si ich všimni a zapamätaj, veď vidíš, koľko ich je!): klobása, údená šunka, saláma a všetky ostatné údeniny, párky, tlačenka, mäsové konzervy, údené ryby (aj v konzervách), vyprážaný rezeň, červené mäso a mäsové výrobky grilované alebo opekané na otvorenom ohni, hranolky, majonézový šalát, lacné keksy, dobošky a lacné čokolády, smotana, smotanový jogurt a smotanová zmrzlina, práškové polievky, farbené a sladené minerálky, lacné ovocné nápoje a nektáre, biely cukor a sladkosti, karamel, biela múka a všetky výrobky z nej (pečivo, chlieb, cestoviny, piškóty a pod.), dezerty a zákusky plnené krémami, biela ryža, alkohol, podozrivé a pokazené konzervy (aj ovocné kompóty, džemy, sirupy a sterilizovaná zelenina zasiahnuté plesňou!), pokazené potraviny alebo potraviny, ktoré neboli spoľahlivo uskladnené.

Určite Ti mnohé tieto potraviny chutia a často ich dostávaš aj „za odmenu“, ale pozor! Oklamú Tvoj jazyk príjemnou chuťou, dostanú sa do Teba a tam sa z nich stávajú zlí agenti, ktorí bojujú proti Tebe napríklad tým, že podporujú rozmnožovanie chorých buniek (na toto sa špecializuje napríklad biely rožok a všetky potraviny a koláče z bielej múky, biela ryža, horalky a iné keksy, lacné čokolády a plnka z každého zákusku). Dokážu tiež napádať a poškodzovať Tvoje zdravé biele krvinky (v tom je expert napríklad grilované a vyprážané mäso, pokazené potraviny, klobása, saláma a niektoré iné „pochúťky“), alebo Ti môžu spôsobiť infekciu alebo iné ochorenie a môžu oslabovať účinok Tvojich liekov. To je dosť dôvodov vyhýbať sa takým zlým veciam, čo povieš?

Predstav si bežca, ktorý sa štyri roky pripravuje na olympijské hry: trénuje poctivo každý deň, spáva a stravuje sa pravidelne a zdravo, vo svojom tíme má trénera, lekára, maséra a psychológa, a má najlepšie tretry na behanie, ale keď príde pretek, tak si obuje tie najväčšie rybárske čižmy, na chrbát si hodí obrovský batoh plný kameňov a bude bežať chrbtom dopredu? Čo by si asi o ňom mysleli ľudia na štadióne? Aký by bol jeho čas v cieli? Veľmi zlý a skončil by na poslednom mieste. Taký hlúpy bežec nikdy žiadne preteky nemôže vyhrať! A Tvoja liečba je oveľa dôležitejšia ako olympijské víťazstvo, tak nerob hlúpe veci: nejedz a nepi to, čo Ti škodí.

Bude to možno na začiatku ťažké, ale popros rodičov a všetkých ľudí, ktorí Ti chcú pomôcť, aby Ťa nepokúšali, „neodmeňovali“ a „nepotešovali“ tými potravinami a nápojmi, ktoré sú pre Teba nebezpečné a zlé.

Moje najsilnejšie zbrane proti chorobe
Toto je Tvoj tajný zoznam najsilnejších zbraní, ktoré môžeš proti rakovine používať každý deň. Dobre si ho stráž! Snaž sa jesť čo najviac týchto potravín aj vtedy, keď Ťa trápia bolesti pri prehĺtaní, problémy s trávením alebo iné nežiadúce účinky liečby – stačí to možno trochu rozmixovať alebo vhodne skombinovať, či jesť menšie porcie častejšie za deň.
(Špeciálne opatrenia pri niektorých konkrétnych druhoch liečby sú popísané na str. .........)

  •  Naturálna ryža a ovsené vločky – obsahujú látky (beta-glukany), ktoré podporujú aktivitu Tvojich bielych krviniek – a tie ničia rakovinu
  • Šošovica, fazuľa, sója, sójové mlieko a tofu – obsahujú látky, ktoré „prestrihnú“ elektrický kábel (cievy), ktorý udržiava choré rakovinové bunky „zapnuté“ a živé
  • Kapusty, karfiol, brokolica, kaleráb, rukola, kel, špenát – v pomáhajú Tvojej hlavnej „čističke“ (pečeni) odstraňovať rakovinotvorné látky z krvi
  • Cesnak a cibuľa – v každej bunke Tvojho tela spúšťajú „čistiaci program“, ktorý odstraňuje jedovaté látky
  • Čučoriedky, jahody, ríbezle, maliny, brusnice, černice, moruše – aspoň úpol šálky denne vždy, keď je to možné! Je tam pre Teba toľko užitočných vecí, že sa sem ani nezmestia.
  • Pomaranče, grapefruity, mandarinky a citróny – obsahujú prírodné látky (tu je aspoň pár z nich: terpény a terpenoidy, limonoidy, kumaríny, laktóny, glukaráty, karotenoidy, flavonoidy – nemusíš si ich pamätať, stačí ich jesť), ktoré zastavujú rast a delenie nádorových buniek, podporujú bunky v boji proti rakovine, očisťujú telo od jedov, z ktorých žije rakovina. Veľmi dobre však urobíš, ak nebudeš piť šťavy (a už vôbec nie tie, ktoré sa predávajú v krabici), ale budeš jesť surové citrusové ovocie – aj s tou bielou časťou šupky, pretože práve tam je najviac účinných látok a je to bezpečné, neboj. 
  • Horká čokoláda (huráá!) – obsahuje silné antioxidanty: to sú ďalšie Tvoje zbrane proti rakovine a ochrana pred vedľajšími účinkami chemo- a rádioterapie.
  • Škorica (stačí trochu mletej škorice každý deň do tej kaše) a zázvor (štipka mletého zázvoru občas do jedla alebo sušený zázvor v cukre ako cukrík ) – obsahujú antioxidanty (pre niektorých neveriacich rodičov: gingeroly), ktoré sú silnejšie ako vitamín E! A zázvor tiež blokuje rast rakovinových buniek. Ak pri niektorých druhoch liečby patria škorica a zázvor k tomu, čo Ti vyvoláva napínanie na vracanie, prestaň ich jesť a skús ich zase až vtedy, keď sa napínanie celkom stratí.
  • Probiotické baktérie – sú také baktérie, ktoré budú žiť v Tvojom čreve a nijako Ti neublížia, nespôsobia Ti hnačku ani inú chorobu. Naopak: stanú sa Tvojou ochranou čreva pri chemoterapii a rádioterapii a posilnia Tvoju imunitu. Probiotické baktérie poznáš asi z reklamy na jogurty a ešte lepšie sú v acidofilnom mlieku, ale popros rodičov, aby Ti radšej kúpili tieto užitočné baktérie v tabletkách bez laktózy a umelých farbív, pretože kravské mlieko a mliečne výrobky – aj keď sú nízkotučné a kvasené – obsahujú látku IGF-1, ktorá podporuje delenie buniek. Lenže to je presne to, čomu sa snažíme pri rakovine brániť! Bolo by fajn, ak sa budeš usilovať nepiť veľa mlieka a nejesť veľa syru, tvarohu, jogurtov, zmrzliny a mliečnej čokolády.


Moja najlepšia pomoc na podporu imunity
Ako už vieš, imunitný systém je Tvojou osobnou armádou, ktorá Ťa chráni nielen pred nádchou, ale bojuje za Teba aj v tej veľkej vojne s rakovinou. V každej sekunde sa milióny perfektne vycvičených a dokonale vyzbrojených bielych krviniek vrhajú do boja proti rakovinovým votrelcom. Biele krvinky sú Tvoji vojaci, ktorí potrebujú túto výzbroj:

  • zinok (tekvicové semeno, obilniny a celozrnné výrobky, strukoviny)
  • selén (paraorechy, cesnak, cibuľa, obilniny a celozrnné výrobky)
  • železo (šošovica a iné strukoviny, orechy, sušené ovocie, ľanové semeno)
  • meď (strukoviny, orechy, semená)
  • horčík (strukoviny, orechy, ovocie, zelenina)
  • vitamín B (obilniny a celozrnné výrobky, strukoviny, orechy, semená, zelenina, ovocie)
  • vitamín C (ovocie, zelenina)
  • vitamín D (slnečné žiarenie, potraviny obohatené o tento vitamín, kvapky alebo tabletky s vitamínom D – vždy podľa zistenej hladiny vitamínu v krvi, ale najmenej 400 – 800 IU denne)
  • vitamín E (orechy, olejnaté semená)
  • vitamín A a karotenoidy (žlté, zelené a oranžové druhy ovocia a zeleniny)
  • aminokyseliny arginín a glutamín (hrach, sója, šošovica, fazule)
  • beta-glukany (hliva ustricovitá, huby shitake, ovsené vločky, naturálna ryža)


 

 

 
E-LINE space