Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Horčík chráni srdce
Horčík chráni srdce Tlačiť E-mail

ImageRiziko náhlej smrti z kardiovaskulárnych príčin (infarkt, zlyhanie srdca a pod.) je možné znížiť jednoduchým opatrením: užívajte denne 100 – 200 mg horčíka alebo konzumujte dostatok potravín bohatých na tento prvok (= strukoviny a výrobky z nich, tofu, obilniny a celozrnné výrobky, zelená listová zelenina, špenát, vňate, vlašské orechy, mandle, brazílske orechy, avokádo, olejnaté semená – tekvica, slnečnica, sezam, arašidy, banány, zemiaky pečené v šupke, nízkotučné mliečne výrobky).

Tak ako niektoré iné vitamíny a minerály, horčík môže srdcové funkcie veľmi významne zlepšiť. A prečo je taký dôležitý?

Jedným z hlavných rizikových faktorov náhlej srdcovej smrti je zväčšené srdce. Toto je často spojené s nízkou hladinou látok, ktoré sú kľúčové pre metabolizmus srdcových buniek.

Hladina horčíka v krvi a bunkách býva často znížená práve u kardiologických a diabetologických pacientov = srdce je omnoho „zraniteľnejšie“ a náchylnejšie na arytmie. Dokonca aj resuscitácia je u takýchto ľudí sťažená až nemožná.

A naopak: niektoré látky konzumované často a vo väčšej miere môžu srdcové funkcie poškodiť. Do tejto skupiny patrí napríklad glutamát sodný.


AKV zverejnila 17.10.2012

 

 
E-LINE space