Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow To nie je nádcha, ale alergia
To nie je nádcha, ale alergia Tlačiť E-mail

ImageVeľa rodičov sa sťažuje, že krátko po tom ako začne škola, deti okamžite chytia nádchu. Ale pozor! Nie každá nádcha je len banálna viróza. Môže ísť o alergiu na jesenné buriny, alebo plesne z hnijúceho lístia.

Ak ide o túto formu alergie, je pre ňu typické aj to, že problémy odoznejú najneskôr po prvom mraze.

Ak teda vaše dieťa opakovane na jeseň trpí nielen nádchou, ale aj inými príznakmi (napríklad slzenie a svrbenie očí, bolesti hlavy alebo chronický kašeľ), nelejte do neho coldrexy, ani nežiadajte od svojho pediatra antibiotiká – a navštívte radšej alergológa.

Pokiaľ sa alergia u vášho dieťaťa potvrdí, máte väčšinou dve možnosti: užívanie antihistaminík alebo tzv. desenzibilizáciu. Pokiaľ zvolíte to prvé, je potrebné, aby vaše dieťa začalo užívať tieto lieky vždy nejaký ten týždeň pred sezónou. Odborníci tiež odporúčajú v sezóne nevetrať, ale používať tzv. čističky vzduchu. Vždy keď sa vaše dieťa vráti domov, malo by sa osprchovať, aby sa odstránili alergény z tela aj vlasov. Ak ide o alergiu na plesne a žijete v rodinnom dome, skontrolujte svoj pozemok a zlikvidujte akúkoľvek stojatú vodu, alebo hnijúce lístie, ktoré môžu byť bohatým zdrojom plesní.


Zverejnené 16.10.2012

 

 

 
E-LINE space