Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Nealkoholické víno znižuje krvný tlak
Nealkoholické víno znižuje krvný tlak Tlačiť E-mail

ImageVýsledky štúdie, ktorá bola uverejnená v septembrovom čísle časopisu Circulation Research ukázali, že nealkoholické víno významnejšie znížilo krvný tlak ako víno alkoholické.

V štúdii sledovali 67 mužov vo veku 55 rokov a viac, ktorí mali vysoké kardiovaskulárne riziko, a porovnávali vplyv ginu, vína a nealkoholického vína (zloženie bolo až na alkohol identické s použitým vínom) na krvný tlak.

Výsledky boli nasledovné:

  •  konzumácia ginu krvný tlak neznížila
  •  konzumácia vína tlak mierne znížila, ale nebolo to štatisticky významné
  •  konzumácia vína bez alkoholu znížila tlak štatisticky významne (systolický o 6 mmHg a diastolický o 2 mmHg)

Pre ilustráciu, takéto zmeny krvného tlaku znížia riziko srdcového ochorenia o 14 % a riziko náhlej cievnej mozgovej príhody o 20 %.

Konzumenti nealkoholického vína mali tiež významne vyššiu hladinu oxidu dusnatého v krvi, čo je molekula, ktorá má významný vplyv na zdravie a funkčnosť cievnej steny a najmä jej schopnosť dilatovať sa (rozšíriť sa), čo je pri regulácii krvného tlaku veľmi dôležitá funkcia.

Výsledky sú to zaujímavé a hoci táto štúdia bola malá a závery z nej nemôžu byť definitívne, znovu to otvára otázku „Čo to v tom víne vlastne je, čo našim cievam robí dobre?“ (Okrem pravdy, pravdaže )
 

 

 
E-LINE space