Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Vlašské orechy zlepšujú kvalitu spermií u mužov
Vlašské orechy zlepšujú kvalitu spermií u mužov Tlačiť E-mail

Podľa novej randomizovanej intervenčnej štúdie (= najvyšší štandard výskumu ), konzumácia asi 75 g vlašských orechov denne má pozitívny efekt na vitalitu, morfológiu aj motilitu spermií u zdravých mužov. Výsledky tejto štúdie boli zverejnené v online verzii augustového čísla časopisu Biology of Reproduction.

Informácií o súvislostiach stravovania a plodnosti u žien je pomerne dosť, táto štúdia prispieva k informáciám, ktorých stále nie je dosť: výživa a plodnosť mužov. V rámci tohoto výskumu boli sledovaní muži, ktorí sa stravujú štandardne (= zmiešaný typom „západnej“ stravy), čiže nekvalitne, pretože ich strava môže byť často deficitná vo viacerých dôležitých zložkách.

Štúdie sa zúčastnilo 117 zdravých mužov vo veku od 21 do 35 rokov, ktorí boli náhodne rozdelení do dvoch skupín: kontrolnej (= muži jedli to, čo doteraz a žiadne orechy navyše) a exponovanej (= muži jedli svoju bežnú stravu a k tomu 75 g orechov denne). Všetko trvalo 12 týždňov a autori hodnotili vitalitu, motilitu a morfológiu spermií. V „orechovej“ skupine došlo k výraznému zlepšeniu týchto parametrov. Navyše sa v tejto skupine výrazne zlepšila hladina omega-3 aj omega-6 mastných kyselín v krvi. Ani jeden z účastníkov štúdie nemal potravinovú alergiu, anamézu porúch plodnosti alebo vazektómiu, nefajčil, neužíval antioxidanty, lieky na chronické ochorenia alebo drogy. Nie je teda celkom jasné, či rovnaké účinky budú mať vlašské orechy aj u mužov s poruchami plodnosti.

Rada AKV: Orechy každý deň bez ohľadu na to, ako sa správajú vaše spermie.

PS: Orechy odporúčame jesť aj tej polovici ľudských bytostí, ktorá nie je určená na tvorbu spermií, ale skôr ich príjem
 

 

 
E-LINE space