Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Ice tea zvyšuje riziko vzniku močových kameňov
Ice tea zvyšuje riziko vzniku močových kameňov Tlačiť E-mail

Všetky média v lete do nás hudú, že musíme veľa piť. A reklama k tomu. Špeciálne tá o nejakom východnom guru, ktorý nám odkazuje, že ľadový zelený čaj obsahuje šťastie, harmóniu a antioxidanty. Kto by potom neuveril, že liať do seba ľadový čaj je telu a zdraviu prospešné? Žiaľ, nie je to tak. A to nielen pre veľké množstvo cukru, ale aj pre oxaláty, ktoré sa môžu formovať do kryštálikov a upchávať drobné močové cesty. Podľa Dr. Johna Milnera, profesora z Urologickej kliniky Loyola University Medical Center: „Pre ľudí, ktorí majú sklon k tvorbe najčastejšieho typu močových kameňov (= oxalátové), je ľadový čaj jednou z najhorších tekutín, aké môžu piť“.

Pre orientáciu, muži sú štyrikrát náchylnejší k tvorbe močových kameňov ako ženy a riziko stúpa najmä po štyridsiatke. Rovnako ženy v postmenopauze majú vyššie riziko vzniku močových kameňov ako tie mladšie.

AKV odporúčanie ako znížiť riziko vzniku močových kameňov:

  • Dodržiavajte pravidelný pitný režim počas celého dňa v celkovom množstve 2 – 3 litre.
  • Uprednostňujte čistú vodu alebo čistú vodu s citrónovou šťavou (kyselina citrónová zabraňuje tvorbe oxalátových kryštálov)
  • Znížte príjem potravín s vyšším obsahom oxalátov: mäso a mäsové výrobky, čierny čaj (teplý alebo ľadový), káva, kakao, čokoláda, špenát, mangold, rebarbora a pod..
  • Obmedzte alebo úplne prestaňte konzumovať alkohol.
  • Pite maximálne 3 kávy denne.
  • Znížte príjem soli.
  • Konzumujte dostatok vápnika – uprednostňujte prirodzený vápnik v potravinách.

 

 
E-LINE space