Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Med lieči nočný kašeľ u detí
Med lieči nočný kašeľ u detí Tlačiť E-mail

ImageBlíži sa jesenné obdobie a s ním aj zvýšený výskyt vírusových ochorení dýchacích ciest. Naše deti potom cez deň veľa smrkajú a v noci zo zatekania hlienov kašľú. No a čo im dať, aby to fungovalo a zároveň to bola prírodná medicína? Izraelskí vedci prišli na to, že veľmi efektívne je podať deťom pred spaním 1 – 2 čajové lyžičky medu.
V štúdii, ktorej výsledky boli publikované v časopise Pediatrics (september, 2012), sledovali 300 detí vo veku od 1 do 5 rokov, ktoré práve trpeli respiračnou infekciou. Deti boli choré 7 dní alebo menej a všetky trpeli nádchou a nočným kašľom. Ani jedno nemalo astmu alebo zápal pľúc. Boli náhodne rozdelené do 4 skupín, z ktorých tri skupiny dostávali 2 čajové lyžičky medu pol hodinu pred spaním (med sa v jednotlivých skupinách líšil iba príchuťou) a štvrtá skupina dostávala napodobeninu medu podobnej konzistencie aj chuti. Zatiaľ čo u všetkých detí došlo k zlepšeniu kvality spánku a sily a frekvencie kašľa, zlepšenie u detí, ktoré dostávali med bolo omnoho výraznejšie. Možných mechanizmov účinku na zastavenie kašľa je niekoľko:

  • antioxidačné a antimikrobiálne účinky medu
  • sirupovitá konzistencia medu spôsobuje zvýšenú tvorbu slín a teda aj zvýšené zvlhčovanie a ochranu slizníc
  • vplyv na nervové zakončenia spúšťajúce kašeľ

Upozornenie AKV: Med môžu konzumovať deti až od ukončeného 1. roka. U detí trpiacich alergiou alebo astmou sa treba poradiť s imunológom.

Už máte našu najnovšiu knihu Návod na prežitie pre bejby?


 

 

 
E-LINE space