Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Ďalšie prekvapenie: víno je kat mozgu?
Ďalšie prekvapenie: víno je kat mozgu? Tlačiť E-mail

ImageVedci tvrdia, že víno svojím vplyvom na hipokampus poškodzuje mozog viac ako pivo. Hipokampus sa nachádza v spánkových lalokoch, ktoré sú po oboch stranách nášho mozgu a zabezpečuje porovnanie aktuálnej situácie s minulými situáciami. Umoňuje tiež tvorbu pamäťových stôp a priestorovú orientáciu. Bez hipokampu sú z nás v čase aj priestore dezorientované bytosti neschopné zapamätať si čokoľvek na dobu dlhšiu ako pár sekúnd – nič moc Ak vám záleží na „mentálnom švihu“, hipokampus si radšej poriadne chráňte!

Nemeckí vedci zistili, že víno môže spôsobiť „scvrknutie“ hipokampu o 10 % aj viac. Ženy sú ohrozené viac, pretože zvyknú dávať vínu prednosť pred inými alkoholickými nápojmi.

Merania objemu hipokamu u ľudí ukázali, že

  • hipokampus ľudí, ktorí nepijú žiadny alkohol, má 3,85 ml
  • tí, čo pijú pivo majú hipokampus s objemom 3,4 ml
  • tí, čo pijú destiláty, majú hipokampus s objemom 2,9 ml
  • tí, čo pijú víno, majú hipokampus s objemom 2,8 ml
Toto platí aj napriek tomu, že niektorí účastníci štúdie, ktorí pili pivo, prijímali skoro dvojnásobné množstvo alkoholu (etanolu) ako tí, čo pili víno – čiže príčinou pravdepodobne nie je etanol samotný.

Vedci okrem iného zistili, že tí čo pijú pivo majú nižšiu hladinu homocysteínu, čo je látka, ktorá zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, podporuje osteoporózu a je toxická pre nervové bunky. Na druhej strane je známe, že milovníci vína majú nižšie riziko srdcovocievnych chorôb aj rakoviny – to však súvisí skôr so ostatnými faktormi spôsobu života (= ľudia, ktorí uprednostňujú víno pred pivom, málokedy jedia klobásy, tlačenku, salámy, guľáš a pod )

Nemyslím si, že existujú dôvody, aby lekári odporúčali pravidelnú konzumáciu alkoholu. Alkohol sa totiž spája s množstvom ochorení, ktoré zahŕňajú rakovinu ústnej dutiny, prsníka, hrubého čreva aj rakovinu pankreasu, vysoký krvný tlak, peptické vredy žalúdka, varixy pažeráku a ochorenie pečene. Je tiež overené, že ak sa alkohol (hoci aj v malých množstvách) pije denne, môže dôjsť k trvalému poškodeniu a zlyhaniu pečene.

Zdroj: Alcohol Alcohol. 2008 May-Jun;43(3):296-9. Epub 2008 Jan 31.

AKV zverejnila 3. júla 2012

 

 
E-LINE space