Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Kôstkové ovocie – kamarát srdca
Kôstkové ovocie – kamarát srdca Tlačiť E-mail

ImageBroskyne, slivky a nektarinky podľa nových výskumov chránia pred komplikáciami obezity ako sú cukrovka a srdcové choroby. Dokážu to fytochemikálie fenolovej skupiny, ktoré zabraňujú oxidácii cholesterolu a majú silné protizápalové účinky.
Výsledky tejto štúdie sa budú prezentovať na kongrese Americkej chemickej spoločnosti v auguste 2012. Ide o prvú štúdiu, kde sa ukázalo, že fytochemikálie z ovocia dokážu chrániť proti viacerým chorobám.

Fenolové fytochemikálie: antokyaníny, kvercetíny, katechíny a kyseliny chlorogénne ovplyvňujú viaceré dôležité druhy buniek - najmä bunky tukové, endotelové (výstelka ciev) a makrofágy (biele krvinky). Všetky tieto fenolové fytochemikálie (medzi nimi sú aj tie, po ktorých vám ostane červený fľak na tričku ) rôznym spôsobom ovplyvňujú aktivitu viacerých dôležitých génov a bielkovín.

Fenoly sa však nenachádzajú iba v kôstkovom ovocí, ale aj v čerešniach, červenom hrozne, malinách, černiciach, artičokoch, arašidoch, zemiakoch a niektorých jablkách (napr. odrody Granny Smith a Fuji).
 

 

 
E-LINE space