Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Aspirín nie je pre zdravých
Aspirín nie je pre zdravých Tlačiť E-mail

Nové výskumy ukazujú, že zdraví ľudia by nemali používať aspirin (kyselinu acetylsalicylovú/anopyrin) za účelom prevencie kardiovaskulárnych chorôb. Prináša to väčšie riziko ako osoh: na každé dva prípady kardiovaskulárnych príhod, ktorým sa predišlo užívaním aspirínu, pripadajú viac ako tri prípady vážneho krvácania spôsobeného užívaním aspirínu.

Pravidelné užívanie nízkych dávok aspirinu sa podľa najnovších poznatkov odporúča iba osobám s ochorením kardiovaskulárneho systému (= je stanovená diagnóza, nie je dôležité, či sa ochorenie prejavuje vonkajšími príznakmi alebo nie).

Zdraví ľudia by mali na udržanie a podporu zdravia svojho srdca a ciev využívať hlavne opatrenia v rámci životného štýlu: nefajčiť, zdravo sa stravovať, udržiavať primeranú hmotnosť a krvný tlak, pravidelne a primerane športovať. Statíny sa pre zvýšené riziko cukrovky (najmä u postmenopauzálnych žien) v rámci primárnej prevencie tiež rozhodne neodporúčajú.

Niektoré nové štúdie nepotvrdili ani názor, že užívanie aspirinu znižuje riziko vzniku rakoviny. Tieto nové štúdie však trvali príliš krátko na to, aby mohli takýto efekt dôveryhodne sledovať, takže otázka možnej prevencie rakoviny (napr. hrubého čreva či pažeráka) aspirínom ostáva zatiaľ otvorená.



AKV zverejnila 11.júna 2012
 

 

 
E-LINE space