Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Pravda o zmrzline
Pravda o zmrzline Tlačiť E-mail

...alebo nie je to s jej výživovou hodnotou až také úžasné. Nie, nemáme v úmysle znechucovať vám obľúbenú letnú pochúťku, ale mali by ste o nej vedieť pár dôležitých vecí. Milovníci (a predajcovia?) zmrzliny to totiž zvyknú s ódami na túto lahôdku často preháňať. Kto by potom neveril, že zmrzlina je nutrične bohatý zmrazený nápoj, plný bielkovín, vápnika a vitamínov. Samozrejme, nie je zmrzlina ako zmrzlina. A medzi jednotlivými druhmi sú veľké rozdiely, ale platí niekoľko všeobecných zásad:

  • čím viac tuku, tým viac kalórií (základom môže byť smotana, v tých horších prípadoch nekvalitný lacný stužený rastlinný tuk – tomu sa skúste vyhnúť)
  • mrazený sladký farebný sirup má síce menej kalórií, ale hoci sa možno volá „jahodový“, neznamená to, že tam jahody skutočne sú
  • pozor na lacné ovocné drene (veľmi pravdepodobne obsahujú hnilé alebo plesnivé ovocie)
  • kalorická hodnota klasických (smotanových) zmrzlín je vysoká skoro ako štátny dlh: ½ šálky zmrzliny (alebo 1 väčší nanuk) obsahuje od 125 do 350 kalórií – podľa obsahu tuku v smotane a množstva cukru (= skoro ako jedno stredne výdatné jedlo!)
  • obsah vitamínov A, B2, B12, D alebo vápnika je vo väčšine zmrzlín úplne zanedbateľný
  • podiel ovocia sa môže pohybovať od 0 do 40 % (taký má napríklad ovocná dreň Carte D´Or)

Na záver rada, ktorej sa možno nepoteší jazyk, ale srdce a 100 tisíc kilometrov vašich ciev určite: Ak chcete zdravú a nízkokalorickú zmrzlinu, urobte si ju doma. Zmiešajte kvalitný probiotický jogurt s lyžičkou medu, škoricou alebo vanilkou a vašim obľúbeným sezónnym ovocím, naplňte tým nanukové formy, dajte zamraziť do mrazničky – a užite si to!


Pozn.: Ak nemáte problémy s hmotnosťou alebo zvýšenými triacylglyceridmi v krvi, môžete si dovoliť použiť aj sójovú smotanu namiesto jogurtu. Zmrzlina bude lahodnejšia.


AKV zverejnila 4. júna 2012
 

 

 
E-LINE space