Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow „Béčko“ je áčko v ochrane prsníka
„Béčko“ je áčko v ochrane prsníka Tlačiť E-mail

ImageVitamín B6 (pyridoxín), známy ako vitamín s kardioprotektívnymi účinkami, podporujúci funkcie mozgu a imunitného systému, „získal” novú úlohu – prevencia rakoviny prsníka. Nové výskumy hovoria, že takým jednoduchým opatrením, ako je dostatočne vysoký príjem tohoto vitamínu, sa dá významne znížiť riziko najčastejšej ženskej rakoviny.




Dvojitá ochrana proti rakovine


Štúdia taiwanských žien ukázala, že vitamíny skupiny B všeobecne a vitamin B6 zvlášť môžu znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka. Vyšší príjem vitamínu B6 je špecificky spojený s  nižším rizikom vývoja estrogen-negatívnych tumorov. A ako to ten pyridoxin dokáže? Po á) plní zásadnú úlohu v prevencii poškodenia DNA a teda aj vzniku mutácií a po bé) blokuje prísun krvi do tumoru, čím priamo obmedzuje jeho rast a rozširovanie.

A poďme na banány pre toto Béčko!

Jeden banán obsahuje asi 0,5 mg vitamínu B6. Na evidentnú ochranu potrebujete prijať necelých 4 mg denne. Vitamín B6 nájdete aj v orechoch a olejnatých semenách, v celozrnných obilninách, strukovinách, zemiakoch a kvasniciach. Bohaté na vitamín B6 sú aj niektoré živočíšne potraviny (najmä vnútornosti), ale tie vám so znižovaním rizika rakoviny veľmi pomáhať nebudú, preto ich používajte iba príležitostne alebo ako „DNP” = drobnú nezdravú pochutinu.


Zdroj: Dietary intake of vitamine b(6) and risk of breast cancer in Taiwanese women. Chou, Y.C. et al., Journal of Epidemiology/Japan Epidemiological Association 2011 Sep 5;21(5):329-336

 

AKV zverejnila 9. mája 2012
 

 

 
E-LINE space