Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Závislosť na jedle
Závislosť na jedle Tlačiť E-mail

Viete čo sa deje vo vašom mozgu, keď zjete niečo chutné? Uvoľňuje sa tam chemická látka dopamín, ktorá spôsobuje tie príjemné extatické pocity. Keď výskumníci porovnávali mozgový scan človeka závislého na drogách s obéznym človekom (závislým na jedle), zistili, že ich „centrá odmeny“ (= špecifické oblasti mozgu) sa správajú veľmi podobne. Nežiaria naplno ako centrá zdravých ľudí, ale správajú sa ako matné žiarovky. A prečo to tak je?

Keď zjete napríklad takú šišku, mozog uvoľní dopamín, ktorý vás naplní pocitom uspokojenia. Niektorí ľudia (možno práve vy ) si tento príjemný zážitok chcú zopakovať, tak si dajú ešte jednu (viac šišiek, viac dopamínu!). A ktoré jedlá uvoľňujú dopamín? No tie, ktoré obsahujú veľa tuku, cukru alebo soli.

Ale čo sa stane potom? „Centrum odmeny“ si na neustále prívaly dopamínu postupne zvykne a prestane reagovať tak intenzívne (preto tie matné žiarovky). Takže sa musíte začať prejedať, aby ste dosiahli to isté uspokojenie, na ktoré vám predtým stačila jedna šiška. Je to presne ako s kofeínom, alkoholom, či drogami.

A čo sa s tým dá robiť? To isté ako s inou závislosťou. Abstinovať. Alebo sa aspoň z času na čas „resetovať“: nekupovať, vynechať a nejesť potraviny, ktoré obsahujú príliš veľa soli, cukru alebo tuku. Uspokojujte sa inak..
 

 

 
E-LINE space