Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Námahou vyvolaná žihľavka (urtika) až anafylaxia po zjedení určitej potraviny
Námahou vyvolaná žihľavka (urtika) až anafylaxia po zjedení určitej potraviny Tlačiť E-mail

Anafylaxia (anafylaktická reakcia) je závažná, akútna a životohrozujúca systémová reakcia, ktorej najťažšou formou je anafylaktický šok. V niektorých prípadoch je na vznik anafylaktickej reakcie potrebná spoluúčasť niekoľkých rôznych faktorov, napríklad infekcia, lieky, vysoká teplota prostredia alebo cvičenie/fyzická námaha. Vzniká tak termín „sumačná anafylaxia“.

Zaujímavou formou žihľavky a anafylaxie u športovcov môže byť námahou vyvolaná alergická reakcia po zjedení určitej potraviny. Ide o istú formu „športovej“ alergie, keď cvičenie s istým odstupom po zjedení špecifickej potraviny, alebo liekov spúšťa alergickú reakciu, ktorá môže vyústiť až do anafylaxie.

Výskyt
Od prvého prípadu popísaného v roku 1970, bolo popísaných viac ako 1000 prípadov. Napriek možnosti vzniku až anafylaxie bola popísaná z tejto príčiny len jedna smrteľná príhoda. Mnoho ľudí s týmto ochorením majú miernejšie príznaky alebo sú schopní rozpoznať potenciálne život ohrozujúce symptómy včas a obmedziť svoju činnosť. Naopak, je možné, že úmrtia spôsobené námahou indukovanou anafylaxiou neboli odhalené.  Žihľavku a svrbivé kožné príznaky má podľa literatúry až 10 až 20 % cvičiacej populácie.

Príčina
Reakcia vzniká v dôsledku zrýchleného vstrebávania alergénov určitej potraviny alebo lieku sliznicou tenkého čreva a zvýšené uvoľňovanie látok, ktoré spôsobujú alergickú reakciu. V dôsledku toho môže vzniknúť spektrum alergických príznakov od začervenalého podráždenia kože až po život ohrozujúcu anafylaktickú reakciu. Bola popísaná pri  rôznych fyzických aktivitách u vnímavých osôb po požití niektorých potravín alebo liekov. Z liekov to boli najčastejšie kyselina acetylsalicylova (teda acylpyrín) a nesteroidné protizápalové lieky (napr. ibuprofen). Z potravín sa zaznamenali ťažkosti napríklad po morských plodoch, zeleri, pšenici/pšeničnej múke, paradajkách a iných. Vzhľadom k tomu, že príznaky sú pomerne zriedkavé a klinické príznaky sa môžu značne líšiť, mnoho ľudí o svojej diagnóze ponámahovej anafylaxie ani nevie.

Prejavy
Príznaky môžu pretrvávať od 30 minút do štyroch hodín po ukončení cvičenia. Prejavujú sa žihľavkou, opuchom, alebo až rozvojom anafylaktickej reakcie.

Žihľavkasú svrbivé, biele alebo začervenalé fľaky, ktoré môžu splývať do väčších ložísk. Sú výsledkom roztiahnutia kapilár a s následným presunutím tekutiny do povrchu kože. Začínajú obyčajne na hornej časti hrudníka a krku, ale môžu sa rozšíriť na celé telo. Obyčajne ustúpia v priebehu 15 až 20 minút, ale keď sú výsevy rozsiahlejšie môžu pretrvávať aj niekoľko hodín.

Opuch  môže byť kdekoľvek na koži, alebo na perách, hrtane, slizniciach tráviaceho traktu s následnými ťažkosťami. Ide vlastne o hromadenie tekutiny v hlbších vrstvách kože.

Anafylaxia je život ohrozujúci stav, kedy dochádza ku kolapsu s prejavmi dýchacích ťažkostí. Príznaky sa objavia približne za 30 minút od začiatku cvičenia.  Môže sa prejavovať nasledujúcimi klinickými ťažkosťami:
Kožné – začervenanie, fľaky začervenalé, svrbenie, opuchy…
Dutina ústna – svrbenie pier a jazyka alebo hltanu, edém hrtana…
Gastrointestinálny/urogenitálny trakt – bolesti brucha, časté močenie, hnačky, nauzea, vracanie
Dýchací systém – zúženie horných dýchacích ciest spôsobené opuchom jazyka, hrtanu, či hltanu, pocit sťaženého dýchania – opuch sliznice v dýchacích cestách, kašeľ, nádcha, kýchanie
Nervový systém – podráždenosť, poruchy orientácie, úzkosť
Oči – opuch okolo očí, začervenanie spojoviek, slzenie očí
Kardiovaskulárny systém – pokles krvného tlaku, poruchy srdcového rytmu, zrýchlenie srdcovej akcie, bolesti na hrudníku, pocit slabosti, mdloby a pod.

Aktivity, ktoré najčastejšie spúšťajú uvedené ťažkosti, sú: behanie, cyklistika, tanec, volejbal, tenis, squash a lyžovanie.

Liečba
Pre námahou vyvolanú žihľavku až anafylaxiu po zjedení určitej potraviny  je typické, že samostatné požitie danej potraviny bez cvičenia, alebo cvičenie bez predchádzajúcej konzumácie stravy tieto ťažkosti nespúšťajú. Ak sa pacienti vyhnú spúšťačom – teda konkrétnym potravinám, alebo liekom, tak sa dokážu týmto ťažkostiam vyhnúť. Úprava činností a správania, je základom liečby u pacientov s námahou indukovanou anafylaxiou.

Pacienti by mali byť poučení, aby

  • 4 – 6 hodín po jedle (príp. konzumácií rizikovej potraviny) necvičili
  • neprijímali lieky, ktoré im môžu ťažkosti spôsobovať – napr. aspirín a nesteroidné antireumatiká
  • upustili od výkonu okolo menštruácie
  • a pri objavení sa ťažkostí ukončili cvičenie.

Pri prevencii týchto ťažkostí sú čiastočne účinné antihistaminiká a tiež antileukotriény. Pri objavení sa anafylaxie treba mať pri sebe vždy pohotovostný balíček 1. pomoci, ktorý Vám pri podozrení na toto ochorenie napíše alergológ.  Pri liečbe anafylaktickej reakcie sa riadime tzv. pravidlom „3A + K

3A+K =  Antigénová eliminácia – teda odstránenie alergénu + Adrenalín + Antihistaminikum + Kortikoid.  Dôležité je aj oboznámenie okolia s možnými ťažkosťami, aby vedeli ako majú zareagovať.
 
Liečba 1. pomoc pre pacienta s anafylaxiou

  • Adrenalín – injekcia Epipen (0,3 mg injekcia –dospelí, 0,15 mg injekcia – deti) – blokuje účinky chemických mediátorov a zastaví príznaky anafylaxie, ale nelieči alergiu, ktorá anafylaxiu spôsobila
  • Antihistamiká – podľa ordinácie ošetrujúceho lekára
  • Kortikoidy per os – podľa ordinácie ošetrujúceho lekára
  • Bronchodilatácia (beta-2 sympatomimetiká) – na rozšírenie priedušiek

Aj pri zvládnutí ťažkostí je dôležité okamžite pacienta previezť do nemocnice, aby mohol byť postihnutý aspoň 24 hodín sledovaný.
 
MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.
www.abysportnebolel.sk

 

 

 
E-LINE space