Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Statíny zvyšujú riziko (aj) cukrovky
Statíny zvyšujú riziko (aj) cukrovky Tlačiť E-mail

Podľa štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Archives of Internal Medicine, užívanie statínov (lieky na farmakologické znižovanie hladiny cholesterolu) zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Výskumníci sledovali niekoľko rokov skupinu postmenopauzálnych žien. Tie ženy, ktoré na začiatku štúdie užívali statíny, mali o 48 % vyššie riziko cukrovky, ako tie ktoré ich neužívali.

Podrobnejšie informácie nájdete: Culver AL, Ocene IS, Balasubramanian R, et al. Statin Use and Risk of Diabetes Mellitus in Postmenopausal Women in the Women´s Health Inititive. Arch Intern Med. Published ahead of print January 9, 2012.

Nežiaduce účinky statínov sú skutočne závažné a ich užívaniu by mali predchádzať všetky dôležité opatrenia na zmenu spôsobou stravovania a životosprávy. Existuje veľa spôsobov a možností, ako dosiahnuť optimálne hodnoty cholesterolu (a jeho foriem). AKV ponúka okrem množstva článkov, ktoré sú na našej stránke prístupné bezplatne, aj špeciálny intenzívny program úpravy cholesterolu, krvných lipidov a cukru Cholestevon
 

 

Zverejnené: 13. decembra 2012

 

 
E-LINE space