Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow 4 triky na spomalenie vypadávania vlasov
4 triky na spomalenie vypadávania vlasov Tlačiť E-mail

Pozriete sa do zrkadla a zdá sa vám, že vaše vlasy tenšie a je ich stále menej? Nerobte paniku! Nemusí to byť rakovina ani žiadne vážne ochorenie. Dokonca to ani nemusí byť navždy tak. Sú obdobia v živote, kedy prirodzene, najmä vplyvom hormonálnych zmien, môže dochádzať k vypadávaniu vlasov (tehotenstvo, pôrod, menopauza, choroba). Existuje však niekoľko jednoduchých a účinných opatrení, ktoré môžu vypadávanie vlasov spomaliť a posilniť vlasovú štruktúru.

1.    Používajte potraviny bohaté na vitamín B6, biotín a kyselinu listovú
Sója a iné strukoviny, zelenolistová zelenina, mrkva, karfiol, brokolica a špenát by sa mali na vašom jedálnom lístku objaviť veľmi často, pokojne aj denne. Zdá sa vám ich chuť fádna? Citrón, olivový olej, cesnak a parmezán to určite spravia

2.    Jedzte zdravé bielkoviny
Bielkovina keratín je základnou stavebnou zložku vlasového vlákna, preto nielen vitamíny, ale aj bielkoviny sú potrebné. Okrem chudého bieleho mäsa, rýb, strukovín, vajec a mliečnych výrobkov športovci často siahajú po bielkovinových koncentrátoch. Skúste pre zmenu vyskúšať aj rastlinné varianty, napríklad konopný proteín, ktorý má veľký podiel rozvetvených aminokyselín, ideálnych pre stavbu svalovej hmoty.

3.    Správajte sa voči svojím vlasom jemne a rozmaznávajte ich
Taká drobnosť, ale aká dôležitá! Po umytí vlasov si ich nedrhnite uterákom, ale ich iba jemne do neho zabaľte, nadbytočná voda sa sama vpije. Vlasy potom rozčesávajte opatrne a trpezlivo. Pokiaľ si ich zvyknete fénovať, používajte prípravky, ktoré chránia vlasy pred termickým účinkom. Raz do týždňa doprajte vašim vlasom nejakú kvalitnú výživnú masku.

4.    Malé množstvá kofeínu
Kofeín znižuje hladinu DHT (dihydrotestosterónu), inak známeho aj ako „vlasové folikuly ničiaci hormón“. Neznamená to ale, že máte vypiť 5 káv denne. Zdrojom kofeínu je aj zelený a biely čaj, to je asi lepšia voľba a neprežeňte to, primerané množstvo DHT potrebujeme všetci



zverejnené: 5. januára 2012
 

 
E-LINE space