Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Sója a karcinóm prsníka – nové informácie
Sója a karcinóm prsníka – nové informácie Tlačiť E-mail

Na 9. medzinárodnom sympóziu o úlohe sóje v podpore zdravia a prevencii a liečbe chronických ochorení, ktorý sa konal vo Washingtone v októbri r. 2010, odoznelo veľa zaujímavých noviek.

Dr. Mark Messina, uznávaný expert na zdravotné aspekty konzumácie sóje, zdôraznil, že hoci sérové koncentrácie estrogénov sú u postmenopauzálnych žien štvrtinové oproti premenopauzálnym, koncentrácie estrogénov tkanivách sú veľmi podobné. Nie je teda dôvod myslieť si, že izoflavóny sóje a iných strukovín budú u premenopauzálnych žien pôsobiť inak (antagonisticky) ako u postmenopauzálnych (agonisticky). Rovnako nie je možné z pokusov na myšiach usudzovať čokoľvek na ľudí, nakoľko metabolizmus izoflavónov je diametrálne odlišný.

Zaujímavá štúdia bola realizovaná v Číne (Shanghai study) a zúčastilo sa jej viac ako 5000 žien s rakovinou prsníka a údaje boli hodnotené po 4 rokoch sledovania: ženy s najväčšou konzumáciou sóje mali asi o 30 % menšie riziko návratu rakoviny a úmrtia naň. Tento výsledok bol pozorovaný bez ohľadu na to, či išlo o ženy pred alebo po menopauze a tiež bez ohľadu na to, či išlo o nádor citlivý na hormóny (tzv. hormone/estrogen dependent) alebo nie.

V inej čínskej štúdii (Harbin study) bolo pozorované, že konzumácia sóje je spojená so zvýšenou efektivitou aromatázového inhibítora anostrozolu, ktorý sa používa pri liečbe karcinómu prsníka – čo zrejme v konečnom dôskedku zlepšuje účinok liečby. Otázkou zostáva, do akej miery sa výsledky štúdií u čínskych žien dajú aplikovať na ženy kaukazskej rasy.

Equol

Equol je črevnými baktériami vyprodukovaný metabolit sójového izoflavónu daidzein. Baktérie, ktoré túto premenu spôsobujú, má asi 25 % západnej a 50 % ázijskej populácie. Hladiny equolu sú v dôsledku toho v krvi vyššie ako sú hladiny samotných izoflavónov genisteinu a daidzeinu. V Japonsku realizovali štúdiu za účelom overenia bezpečnosti podávania equolu a zistili, že equol nemá žiaden vplyv na plazmatické hladiny estradiolu, progesteónu, FSL, LH, testosterónu alebo hormónov štítnej žľazy.

V inej štúdii overovali jeho účinnosť pri potlačení návalov tela u menopauzálnych žien a zistili, že suplementácia equolom bola efektívna u žien, ktoré mali asi 4 – 5 návalov denne, ale nie u tých, ktoré mali 1 – 2 denne.

Equol sa ukázal efektívny aj v udržiavaní kostného zdravia. Postmenopauzálne ženy, ktoré užívali equol mali oproti skupine s placebom omnoho nižší úbytok kostnej hmoty.
 

 

 

AKV zverejnila: 5. októbra 2011
 

 

 
E-LINE space