Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Diéta, cholesterol a statíny
Diéta, cholesterol a statíny Tlačiť E-mail

Diéta, cholesterol a statíny – alebo treba naozaj tráviť veľa času s pacientom, aby diéta mala svoj efekt?

Už v r. 2003 sa dokázalo, že správne zložená strava s nízkym obsahom cholesterolu a nasýtených tukov, v kombinácii s potravinami, ktoré preukázateľne znižujú hladinu cholesterolu, môže byť rovnako účinná ako liečba liekmi na zníženie cholesterolu – statínmi. Vysvetliť však pacientovi zásady diéty, prípadne ho občas skontrolovať, stojí čas, ktorý bežnému lekárovi poisťovňa nezaplatí.

V štúdii, ktorá bola publikovaná v auguste 2010 v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA), bol jednak potvrdený efekt špeciálne zostavenej diéty a zároveň bola porovnaná efektivita časovo menej náročnej intervencie (celkovo dve sedenia po 40 min) a časovo náročnejšej varianty (7 sedení po 40 min) počas 6 mesiacov. Štúdie sa zúčastnilo 351 pacientov s hyperlipidémiou. Títo pacienti boli rozdelení na dve skupiny. Kontrolná skupina dostávala štandardnú diétu s nízkym obsahom tukov, bez zaradenia špeciálnych potravín. Hlavná sledovaná, skupina dostávala špeciálnu stravu s obsahom sójového proteínu, rozpustnej vlákniny, rastlinných sterolov a orechov. Títo pacienti boli ešte rozdelení do dvoch skupín: jedni dostali 2, druhí 7 dietologických konzultácií.

Výsledky tohoto polročného sledovania boli nasledujúce:

  • u pacientov na špeciálnej diéte došlo k poklesu LDL cholesterolu o 13,8 %
  • u pacientov na štandardnej (oficiálne odporúčanej) diéte so zníženým obsahom tukov a cholesterolu bol pozorovaný pokles LDL cholesterolu len 3 %
  • efekt špeciálnej diéty nemal súvis s tým, či boli pacientom počas 6 mesiacov poskytnuté iba 2 alebo až 7 konzultácií po 40 minút.

Odporúčanie AKV pre pacientov so zvýšenou hladinou cholesterolu:

Pripomíname, že najväčší efekt na hladinu cholesterolu a tukov v krvi nastáva vtedy, ak vynecháte resp. obmedzíte príjem škodlivých potravín a súčasne do svojej stravy zaradíte potraviny prospešné. Odporúčame preto denne (alebo aspoň každý druhý deň) konzumovať:

  • tofu (200-250 g)
  • orechy a olejnaté semená (spolu asi za hrsť = 40 g)
  • strukoviny (asi pol šálky)
  • 500 – 1000 g zeleniny a ovocia (hlavne jablká, čučoriedky, avokádo, brokolicu, karfiol, paradajky)
  • obilniny v celozrnnej podobe (ryža natural, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny a pod.)

 

 

AKV zverejnila: 27. septembra 2011

 

 

 
E-LINE space