Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Stanoviská arrow Stanoviská AKV arrow Stanovisko k článku „Povedz mi, čo ješ...“
Stanovisko k článku „Povedz mi, čo ješ...“ Tlačiť E-mail

(denník SME, magazín Víkend 27. január 2007, str.28)

Ak si chcete najprv článok prečítať, nájdete ho tu: http://www.sme.sk/c/3115894/Povedz-mi-co-jes.html

 

Médiami sa denne valí veľa nezmyslov a kontraproduktívnych informácií, ktoré vyvolávajú informačný chaos a nie je možné na všetky reagovať. Denník SME – napriek tomu, že od čias svojho bývalého šéfredaktora Karola Ježíka zaznamenal výrazný odklon od ambície držať sa od bulvárnych vôd na dištanc – stále považujem za mienkotvorný denník intelektuálne náročnejšej časti obyvateľov Slovenska a preto chcem reagovať na uvedený článok p. Mariána Jaslovského, ktorého si pre jeho aktivity na poli hudby a publicistiky o kultúre vážim.

Hlavnou otázkou je: Čo bolo zámerom autora a jeho článku?

Ponúka sa nieľko jednoznačných odpovedí, ale určite k nim nepatrí čosi o snahe nezaujato informovať.

Článok – ani keď som ho prečítal potme a hore nohami Smilenespĺňa kritéria objektívnej sondy do „rôznych“ stravovacích alternatív: neobsahuje totiž žiadne vyjadrenia „druhej“ strany. Je to len čierno-biely pásikavý kus novnového papiera. V článku sú „všetci“ proti všetkému, čo autor od začiatku označil za svoj terč a urobil ho poriadne veľký: vegetariánstvo, vegánstvo, frutariánstvo, vitariánstvo, makrobiotika, hladovka... Ocitli sa tam aj stotisíce ľudí, ktorí sa stravujú veľmi zodpovedne, zdravo, chutne a sú spokojní a zdraví. Fakt, že autor-novinár okato stojí plný svojej zaujatosti na strane „proti“, by sa dalo tolerovať v prípade stredoškolského časopisu, ale nie na úrovni celoslovenského média.

Vrcholným číslom článku a „odbornej spôsobilosti“ nejakého anonymného kolegu lekára-internistu, je jeho vyjadrenie: „O takéto veci sa nezaujímam, lebo z lekárskeho hľadiska sú to nezmysly.“

Zámerom článku očividne nebolo objektívne informovať, ponúknuť diskusiu a nechať čitateľovi vlastný názor. Autor ma ako čitateľa uráža hlúpymi konštatáciami, výberom „odborníkov“ a výpadmi, ktoré vnášajú ďalšie dezinfomácie do chaotického sveta informácií o zdraví a výžive. Bezmocnosť voči klamstvám bulvárnej tlače však siaha aj sem: niet právnej ochrany ani voči klamstvám o zdraví. (Inak by nemohlo po svete „putovať“ toľko falošnej reklamy a predajcov šťastia Smile)

Článok teda zosmiešňuje a útočí. Pán Jaslovský by našiel v archíve slovenskej tlače veľa podobných článkov s rovnakou témou aj optikou. Väčšina pochádza spred roku 1989 a bola nástrojom vtedy vládnucej strany s patentom na pravdu.


Teraz k niektorým najvypuklejším dezinfomáciám z článku.


„Človek je všežravec.“
Túto otázku doteraz svetová antropológia nevyriešila jednoznačne, ale väčšina argumentov potvrdzuje skutočnosť, že človek je fyziologicky bližší bylinožravcom ako mäsožravcom a nesie všetky znaky plodožravca. To, čo odborníci svetového formátu nemajú uzavreté, pani dr.Smišková rieši šmahom ruky Smile Mala by publikovať svoje závery v príslušnej odbornej literatúre na najvyššej svetovej úrovni a mnohé svetové antropologické pracoviská budú potešené vyriešením tejto otázky.


„Jedlo je individuálna záležitosť. To, čo jednému pomôže, môže druhého zabiť.“
Ak je to tak, Svetová zdravotnícka organizácia sa úplne zbytočne namáha so svojimi stanoviskami a odporúčaniami. Podľa mňa je to takto: pre zdravých ľudí existuje univerzálny model stravovania (to v žiadnom prípade neznamená, že všetci majú jesť to isté Smile). Ľudia, ktorí ochoreli (a väčšina z nich ochorela preto, lebo sa zle stravuje Smile), potrebuje špecifickú úpravu svojej stravy. Je však smutné, že iba málo lekárov dokáže byť pre pacienta kompetentným partnerom v otázkach výživy.


"Hladovka je pre organizmus extrémny stres.“
AKV Vám ponúka nezávislý Názor na liečenie hladovkou.

 

"Pozor na deti.“
Jasné! Pozor na deti. Naučte ich jesť zdravé potraviny a piť zdravé nápoje. Inak budú celý život trpieť a dožijú sa Vašich diagnóz Smile Prečítajte si Viac o výžive detí.


Na záver ešte tri dôležité poznámky:

  1. Ochorieť môžu ľudia, ktorí mäso jedia, aj ti, ktorí ho nejedia. Podľa všetkých súčasných informácií, je však tých chorých, ktorí mäso jedia, podstatne viac a nie je to vzťah ani trochu náhodný!
  2. Vegetariánstvo považuje Svetová zdravotnícka organizácia, Americká dietetická asociácia (ADA), British Medical Association, Americké ministerstvo pôdohospodárstva (a nakoniec aj slovenské Ministerstvo zdravotníctva od r. 1996) za bezpečný a zdravý spôsob stravovania. Tu nájdete Stanovisko ADA k vegetariánstvu.
  3. Toto stanovisko nevyplýva z toho, že v uvedenom článku nedostali priestor moje vlastné vyjadrenia a názory. Je veľa iných fundovaných ľudí, ktorí sa môžu k tejto téme vyjadriť a internet poskytuje veľa skutočne objektívnych a nezávislých informácií, ale to už sa zase vraciame k prvej otázke: Čo bolo zámerom autora a jeho článku?

 

Chcete napísať článok do magazínu Víkend?
Potrebujete: pár telefonátov, niekoľko prepísaných statí od hocijakej účelovo zvolenej zahraničnej publicistky (nemusí byť lekárka!), trochu „mäsového lobby“, vlastnej zaujatosti, jeden ironicky okomentovaný obrázok a článok máte hotový Smile

 
E-LINE space