Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Mäso zvyšuje riziko cukrovky
Mäso zvyšuje riziko cukrovky Tlačiť E-mail

ImageJe všeobecne známe, že strava má významné postavenie v ovplyvnení rizika rakoviny.  Za jednoznačne rizikové boli v tejto súvislosti potvrdené najmä alkohol, červené mäso a mäsové výrobky.
V štúdii, ktorej sa zúčastnilo pol milióna ľudí (Archives of Internal Medicine, Vol 169, 2009 pp.562-571) sa potvrdilo aj to, že červené mäso a mäsové výrobky zvyšujú riziko úmrtia zo všetkých príčin od rakoviny až po kardiovaskulárne choroby.

Výsledky metaanalýzy z 12 štúdií (Nórsko a US 2009) však potvrdili aj inú súvislosť: mäso zvyšuje riziko cukrovky

  • zvýšený príjem mäsa všeobecne (všetky druhy) zvyšuje rizko cukrovky o 17 %
  • častá konzumácia červeného mäsa a mäsových výrobkov zvyšuje riziko cukrovky o 20 – 40 %

Presný mechanizmus škodlivosti mäsa sa nepozná, ale zatiaľ existujú dve teórie:

  • dôvodom môžu byť niektoré komponenty mäsa, vrátane nasýtených tukov a cholesterolu (takže bravčovú masť, ktorú nedávno ktosi začal na Slovensku veľmi propragovať, určite neodporúčame )
  • dusitany z mäsových výrobkov (premené v tráviacom systéme nevhodnými baktériami na nitrozamíny) nemajú iba karcinogénny efekt, ale pôsobia toxicky aj na beta-bunky v pankrease (to sú tie, ktoré tvoria inzulín)

Odporúčanie AKV:

  • mäsové výrobky (salámy, šunky, klobásy, párky, paštéty) nekonzumujte vôbec
  • červené mäso uprednostnite čo najchudšie (divina) a konzumujte dvakrát do mesiaca, max. jedenkrát týždenne
  • uprednostnite rastlinné zdroje železa ako sú celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a olejnaté semená alebo zelenolistová zelenina

Podrobné informácie nájdete v časopise Diabetologia, Nov 2009, Vol 52, Issue 11, Pages 2277-2287 „Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies“ Authors: D-Aune, G. Ursin, M.B. Veierod

...a v knihe dr. I. Bukovského Nová miniencyklopédia prírodnej liečby (kapitoly: Cukrovka, Železo, Esenciálne mastné kyseliny).

 

 

 
E-LINE space