Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Stanoviská arrow Stanoviská AKV arrow Stanovisko k internetovej diskusii
Stanovisko k internetovej diskusii Tlačiť E-mail

Ak ste rozhovor vo víkendovej prílohe SME 17. feburára 2007 nečítali, nájdete ho aj s diskusiou, na ktorú reagujem, na http://www.sme.sk/c/3151602/Nepatrim-do-smotanky-aj-keby-bola-sojova.html

 

 

Moja reakcia nie je emotívna, ale maximálne asertívna. A to tých niektorých anonymných machrov, ktorých cieľom bolo urážať a zosmiešňovať, asi najviac zaskočilo. Ja nemám zvýšený pulz ani adrenalín.

 

 

K doterajšej diskusií k môjmu rozhovoru v SME: magazín Víkend, ktorá možno niekomu z diskutujúcich privodila už aj žlčníkový záchvat alebo mozgovú porážku:

 

  • vyjadrujem sa prvýkrát, pretože sa VŽDY podpisujem svojim menom a neskrývam sa za anonymné prezývky, ako okrem dvoch-troch (ak je to ich skutočné meno) všetci v tejto diskusií. Anonymne sa dokáže chovať iba človek. Aj zviera-dravec, ktorý útočí, je v útoku sám za seba a netvári sa, že to nie je on.
  • NIE SOM svetoznámy odborník a nikdy som sa tak necítil a neprezentoval. Vedu som prestal robiť už dávno, pretože viac ako 90% toho, čo sa v tejto krajine samé seba volá vedou, je len jej karikatúrou – aj preto, lebo rozpočtové organizácie už dávno opustila drvivá väčšina schopných ľudí. (Ale teraz si pán Fico vybral SAV za dôležitý orgán, tak možno...) Okrem toho, považujem za užitočnejšie, ak sa skutočne zmysluplné informácie zrozumiteľne tlmočia všetkým ostatným, ktorí nepatria do „vedeckých kruhov“. (Mimochodom, „vedecké kruhy“ spĺňajú podľa sociológov a psychológov všetky hlavné znaky sekty.)
  • NIE SOM členom Cirkvi adventistov siedmeho dňa (ak máte informácie, že je to sekta, ste povinní podať podnet na Ministerstvo kultúry a nie tu o tom tárať až z Kalifornie! Mimochodom, „popokatepetl“, alebo kto ste, urobte to v tej Kalifornii a budete im v lepšom prípade na smiech, v horšom zadržia vás za napádanie a ohováranie). A o súvislostiach, že víkendová príloha SME vychádza v sobotu, lebo to je deň, ktorý je svätý židovskému aj adventistickému vyznaniu, môže uvažovať iba hlava zasiahnutá infekciou oveľa horšou ako je spongiformná encefalopatia.§Slovenský profesor internista by podľa WHO (a nie podľa mňa) nemal odporúčať vyprážanie na bravčovej masti z rôznych dôvodov, ale predovšetkým by mal hovoriť „Nevyprážajte a nejedzte vyprážané jedlá!“
  • Ak ten slovenský profesor internista tak húževnato propaguje mediteránnu stravu, prečo odporúča bravčovú masť, ktorá nie je súčasťou žiadneho jej modelu? A naviac: keby sa podľa jeho odporúčaní stravovala aspoň polovica jeho pacientov, ktorým predpisuje lieky, farma firmy by o jeho „služby“ už dávno stratili záujem J
  • Diskusia okolo chemických zmien pri vysokých teplotách je v súvislosti s článkom úplne irelevantná, ale pri vysokých teplotách v rastlinnýcn olejoch aj bravčovej masti (to vzhľadom na skutočnosť, že bravčová masť obsahuje cca 20% kyseliny steárovej) vznikajú v rôznom pomere a množstve aj trans-zioméry, epoxidy, gama-laktóny, aldehydy, metylketóny a aj tie alkány, pán „chemik“. Takže tak.
  • Otázka pre tých, čo tu oprášili svoje vedomosti z chémie: koľko ste zjedli za posledný mesiac hranoliek, hamburgerov a rezňov vyprážaných na bravčovej masti? Keby McDonald používal bravčovú masť, ušľapali by ho spotrebiteľké organizácie a oficiálne zdravotnícke inštitúcie v USA do zeme. (Ak si myslíte, že na Slovensku žije jeden taký profesor-internista-génius, ktorý vie to, čo v FDA, CDC a USDA nevedia, tak im ho dajte do pozornosti: Mali by im to tam dať Slováci konečne do poriadku. Pán Fico už začal v Bezpečnostnej rade v New Yorku.)
  • NIKDY som nepovedal, že vegetariánstvo je jedinou záchranou zdravia, ale to sa ľudia, ktorí neovládajú ani pravopis – o zložitosti samostatného myslenia ani nehovoriac, ťažko môžu dozvedieť z napísaného textu.

Celá diskusia potvrdzuje moje názory vyjadrené v rozhovore v novinách:

  • netolerantní a agresívni sú najmä tí, ktorí jedia mäso (nie všetci, samozrejme) 
  • navyše: ste nekonečne zbabelí!! Musí sa vám sedieť mäkko a teplučko J. Napríklad „zubor“ – asi môj bývalý študent: keď odo mňa potreboval zápočet a skúšku z fyziológie, mal tieto názory na mňa asi schované doma u mamičky. Vždy som všetkých mojich študentov viedol k otvorenej diskusii bez akéhokoľvek postihu, jedol som s nimi pizzu a pil pivo v Medickej záhrade, ale keď niekto nemá charakter, za rok s tým veľa neurobíte.
  • odmietanie vegetariánstva je iracionálna zmes predsudkov a tradície a po prečítaní doterajšej diskusie, musím dodať, že aj hlúposti J
  • lekári strašia vegetariánov informáciami vytrhnutými z kontextu namiesto toho, aby boli svojim pacientom schopní poskytnúť kvalifikovanú pomoc a rady o výžive. Som presvedčený, že lekár by mal byť schopný usmerniť pacienta-vegetariána k lepšiemu zloženiu stravy, ak je v niečom deficitná, a nie ho manipulovať cudzími slovami a pochybnými informáciami.
  • pseudoargumenty z kazuistík o zdravotných ťažkostiach vegetariánov by sa chceli stať muníciou proti nepriestrelným faktom, že vegetariáni, ktorí sa stravujú vyvážene, sú zdravší ako všeobecná populácia aj zdravší, ako populácia žijúca v oblasti Stredozemného mora (len tak na okraj: koľkí z vás, čo zápalisto pľujete svoju žlč v tejto diskusíí, konzumujete aspoň tú velebenú a odporúčanú mediteránnu stravu?).

Ostatné výpady, urážky a chrchlanie zo suterénu ľudskej zlomyseľnosti ma nechávajú ľahostajným. Presne tak, ako ma necháva ľahostajným to, koľko mäsa zjedia, piva a toluénu vypijú a marihuany vyfajčia ich autori a ako ma necháva ľahostajným aj to, kedy skončia v nemocnici alebo na cintoríne s diagnózami, ktoré ich čakajú. Človek, ktorý nestojí sám o seba a svoje zdravie, je psychopat (toto slovo použil hneď prvý diskutujúci na webe) s poškodeným pudom sebazáchovy a prejavmi automutilácie (sebapoškodzovania).

Dámy a páni zbabelo skrytí za anonymnými prezývkami, ktorí ste tu porušovali Kódex diskusie na portáli denníka SME (a nie SMENY, ako ešte stále nezistil jeden „skôr narodený“ súdruh spomedzi vás) a kopali do mňa, ľudí inej farby pleti a iného pohlavia, iných morálnych hodnôt a vierovyznania: robte si so svojim zdravím, čo chcete. Aj so sebou a svojim životom. Alebo vylezte zo svojich dier a úkrytov a poďte sa rozprávať na verejnosti. Objednáme si veľkú sálu, dohodneme si pravidlá, pozveme média a ľudí a vytiahneme argumenty! Budete bez masky internetu hovoriť pred kamerou a publikom to, čo píšete teraz?

Ak máte záujem o organizáciu takého verejného diskusného fóra, pošlite do 10. marca 2007 LISTOM na adresu redakcie SME – Magazín Víkend svoje meno, fotku, rodné číslo a telefonický kontakt na seba (tieto isté údaje má redakcia aj o mne) a napíšte, že sa chcete so mnou hádať. Určite sa Vám ozvem. 

Igor Bukovský

(a nikdy žiadny „popokatepetl“, „psi-cumak“, „zubor“ a podobné vaše kecy)

PS: Do 10. marca 2007 neprišiel do redakcie SME ani jediný list, ani jediná reakciu na moju výzvu verejne diskutovať, takže tá verejná "hádka" sa konať nebude. Škoda.

 
E-LINE space