Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Stanoviská arrow Stanoviská AKV arrow Stanovisko AKV k článku „Sója, voda, cola“
Stanovisko AKV k článku „Sója, voda, cola“ Tlačiť E-mail

AKV za posledné mesiace opakovane dostáva otázku, či je text kolujúci po internete s názvom „Soja, voda, cola?“ skutočne pravdivý. Vzhľadom na našu aktuálnu kapacitu, sme v prvej fáze pripravili stanovisko k časti o sóji.

Na webovej stránke http://www.editasipeky.sk/ (ako autor je uvedená istá p. Eva Hurková, ale žiaľ nepodarilo sa nám vypátrať, kto je táto dáma) si môžete prečítať pozoruhodný článok s názvom“ Sója, voda, cola?“. Je až neuveriteľné, koľko ľudí sa nechá podobnými článkami zneistiť a koľko ľudí dokáže doslova z minúty na minútu „otočiť“ plachty, zahodiť svoje vlastné dlhoročné dobré skúsenosti a prijať informnácie z veľmi pochybných zdrojov. Mnohí prijali nezmysly v uvedenom článku za fakt – navyše s veľkou dávkou strachu. Radi by sme tento strach rozptýlili a uviedli veci na pravú mieru.

1. Prvá časť článku hovorí o nevysvetlených úmrtiach malých športovcov (13-14-ročných detí) v dôsledku zlyhania srdca, u ktorých sa pri pitve nezistila žiadna organická príčina vysvetľujúca úmrtie. Dôvodom totiž mala byť sójou vyvolaná porucha srdcového rytmu, pričom tento záver bol vytvorený na základe skutočnosti, že v jedálnom lístku všetkých nešťastníkov sa vyskytovala sója. V tejto súvislosti sa uvádza aj zaujímavý experiment so 60 myškami, z ktorých tridsať bolo kŕmených sójou a všetky! úbohé zvieratá na to doplatili životom, taktiež v dôsledku zlyhania srdca.

Otázkou zostáva prečo Japonci, Číňania a ďalšie národy denne konzumujúce sóju nepadajú na športoviskách ako podťaté stromy a ich srdcia neudrú poslednýkrát na “sójovú malígnu arytmiu“? Prečo masovo neumierajú na “intoxikáciu sójou“ (ako tých tridsať z tridsiatich nešťastných myší v experimente, ktorí vykonali “americkÝ vedci“) ale naopak – tešia sa výbornému zdraviu, aké by mnohým z nich mohol závidieť aj nejeden minister zdravotníctva. Pravdepodobne autori „zabudli“ uviesť ešte iné “travidlo“, ktoré muselo byť myšiam podávané, keďže sa im ich všetky do jedného podarilo „skántriť“.

A teraz vážne: Na základ informácií z článku sme neboli schopní nájsť odbornú publikáciu, ktorá by mohla byť podkladom pre také závažné tvrdenia o škodlivosti sóje. Naopak, spoľahlivé zdroje ako sú AHA (Americká kardiologická asociácia) a FDA (americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv) naopak sóju považujú za potravinu, ktorá srdce chráni, a to viacerými spôsobmi: blokovaním vzniku krvných zrazenín, protizápalovým účinkom a znížením hladiny cholesterolu a a triacylglycerolov.

2. Ďalším hrôzu naháňajúcim tvrdením je, že “pomerné množstvo sóje obsahuje 4-5-krát viac ženských pohlavných hormónov ako jedna tabletka antikoncepčnej tabletky“. Ak vynecháme komentár prinajmenšom nezvyčajného slovného spojenia “tabletka antikoncepčnej tabletky“, môžeme len hádať, čo autorka myslela pod “pomerným množstvom“, pretože jedno zrniečko sóje (hmotnosťou zodpovedajúce asi dvojnásobku hmotnosti jednej tabletky) neobsahuje ani len náhodou približne rovnaké množstvo tzv. fytoestrogénov ako jedna antikoncepčná tabletka estrogénov. Jedna antikoncepčná tabletka (cca 1 g = 1000 mg) obsahuje 0,015 mg veľmi účinného estrogénu a 1 g sóje asi 1,00 mg izoflavónov (napr.genistein a daidzein). Lenže ten estrogén z tabletky je asi 10 000-krát silnejší ako genistein zo sóje! Zrejme preto sa sója nepoužíva ako antikoncepčný prostriedok. Aj keď ktovie, môžete vyskúšať, ale odporúčame skúšať to iba doma! J

3. Veľmi pochybné je aj tvrdenie, že “začiatok obrovského nárastu alergických ochorení sa signifikantne zhoduje so všeobecným užívaním sóje ako potraviny“. Sója sa totiž v Číne ako potravina používa viac ako 4000 rokov a podľa bežne dostupných informácií krajiny, kde sója a sójové výrobky patria k základným potravinám, patria medzi krajiny s veľmi nízkym výskytom alergických ochorení.

Na záver: Používajte vlastný rozum - už prvá veta po internete kolujúceho mailu, ktorého jadro tvorí komentovaný článok, že „Minulý týždeň v piatok...“ vás upozorňuje, aby ste boli veľmi opatrní! Veď „minulý týždeň v piatok“ sa v jednom roku vyskytuje 52-krát a navyše nevieme, o ktorý rok ide. J Ako si teda možno overiť pravdivosť takej informácie?

Viac informácií o sóji si môžete prečítať tu..

 

 
E-LINE space