Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Mlieko a rakovina
Mlieko a rakovina Tlačiť E-mail

Bohužiaľ, dnes už nemôžeme zatvárať oči pred hromadiacimi sa štúdiami o súvislosti nadmernej spotreby mlieka a mliečnych výrobkov a niektorých druhov rakoviny. Podľa doterajších zistení, mlieko zvyšuje riziko rakoviny prostaty, vaječníkov a premenopauzálnej formy rakoviny prsníka. Nechceme vás strašiť: rizikové boli vždy nadmerné množstvá kravského mlieka (u dospelého to predstavuje denne viac ako pol litra mlieka alebo ekvivalent mliečnych výrobkov a roky trvajúca takáto nadmerná konzumácia). Naopak, zdá sa, že mlieko znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, i keď v tomto zmysle sa zdajú byť ešte úspešnejšie výživové doplnky s obsahom vápnika. Zvažuje sa niekoľko teórií, ktoré vysvetľujú súvislosti medzi konzumáciou mlieka a rakovinou:

  • Nadbytok vápnika

Nadbytok vápnika môže fungovať dvomi spôsobmi:

  • V hrubom čreve vápnik pravdepodobne znemožňuje karcinogénne pôsobiacim sekundárnym žlčovým kyselinám ich škodlivé pôsobenie na črevnú sliznicu. Toto je jediné plus pre mlieko, ktoré môže byť pozitívnym príspevkom v prevencii rakoviny hrubého čreva.
  • Nadbytok vápnika môže zároveň brzdiť vznik aktívnej formy vitamínu D, ktorý má ochranný účinok na tkanivo prostaty, a v tejto súvislosti mliečne výrobky zvyšujú riziko rakoviny prostaty.
  • Rastový faktor IGF-1

IGF-1 je hormón, ktorý sa v mlieku prirodzene nachádza a jeho úlohou je podporiť rast mladého organizmu (rozumej teliatka). IGF-1 sa v organizme stará o podporu rastu a delenia buniek, bohužiaľ môže podporiť aj rast tých rakovinových. Čím je ho teda v mlieku viac, tým horšie.
Muži s vysokou hladinou IGF-1 v krvi (ktorá korelovala aj s vysokou spotrebou mlieka) majú asi 4-krát vyššie riziko rakoviny prostaty oproti tým s nižšou hladinou. IGF-1 pravdepodobne zvyšuje aj riziko premenopauzálnej rakoviny prsníka.

  • Nadbytok živočíšnych tukov

Nadmerný príjem živočíšnych tukov zvyšuje riziko rakoviny prsníka. Množstvo tuku v strave má významný vplyv na hormonálnu aktivitu organizmu a je známe, že vysokotuková dieta zvyšuje hladinu estrogénov v krvi, ktoré sa podieľajú na vzniku viacerých druhov rakoviny vrátne rakoviny prsníka. V prípade rakoviny prsníka sa síce za dôležitejší rizikový faktor považuje červené mäso, mlieko sa však môže na jej vzniku podieľať jednak samotnou existenciou živočíšneho tuku, jednak rastovým faktorom IGF-1. Nezanedbateľný je aj vplyv mnohých kontaminantov v mlieku (najmä pesticídov).
Súvislosť vzniku rakoviny prsníka a nadmernej konzumácie mlieka sa preukázala najmä pri premenopauzálnych formách tejto rakoviny.
Za najcitlivejšie životné obdobie ženy, kedy organizmus je najvnímavejší na karcinogény, sa považuje puberta a prvá gravidita. Toto je aj kľúčové obdobie pre možný vznik prvých rakovinových buniek v prsníku a je teda veľmi dôležité, aby už od detstva bola strava zostavená správne.

  • Nadbytok galaktózy

Nadmerná spotreba mliečnych výrobkov (najmä tých s vysokým obsahom laktózy, ako sú napr. cottage syr, zmrzlina, jogurty, odtučnené mlieko, kondenzované mlieko) pravdepodobne spôsobuje prekročenie možností organizmu (enzymatickej kapacity) na spracovanie galaktózy. Hromadiaca sa galaktóza stimuluje tvorbu hormónov, ktoré podporujú vznik rakoviny vaječníkov.
Uvedené príčiny sa pri jednotlivých druhoch rakoviny môžu kombinovať a zatiaľ sa presné súvislosti nepoznajú. Jednoznačné však je, že častá a nadmerná konzumácia kravského mlieka a výrobkov z neho ľudskému organizmu skôr škodí ako pomáha.

MUDr. Alexandra Frolkovičová
MUDr. Igor Bukovský, PhD.
10. január 2011



 

 

 
E-LINE space