Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Stanovisko AKV k detoxikačným programom a prostriedkom Tlačiť E-mail

Vzhľadom na neustály príval otázok o vhodnosti, prednostiach a rizikách rôznych detoxikačných programov a prostriedkov, rozhodli sme sa vypracovať a poskytnúť stanovisko Ambulancie klinickej výživy k tomuto okruhu otázok. Pozrime sa teda podrobnejšie na niektoré z veľkého vreca „všeliečiteľných“ prostriedkov.

1. Vlákninový doplnok
Najdôležitejšou súčasťou jedného známeho očisťovacieho programu je viaczložkový vlákninový doplnok, ktorého podstatnú časť zrejme (nikde totiž nie sú presné pomery jednotlivých zložiek uvedené) tvorí psýllium, čo je rozpustná vláknina pochádzajúca z obalov semien skorocelu indického. Nič proti psýlliu (inak, v lekárni si ho kúpite asi za 3.- Euro), aj my ho v AKV používame u niektorých našich pcientov. Na rozdiel od propagátorov detoxikácie a detoxikačných prostriedkov však netvrdíme, že keď budete užívať psýllium, tak nemusíte meniť svoju životosprávu. Oni navyše sľubujú, že “pravidelné používanie detoxikačného prostriedku zabezpečí, aby sliz, toxíny a výkaly neuzavreli tráviacu sústavu“. Dôkazom toho má byť v niektorých prípadoch aj galéria pôsobivých, individuálne tvarovaných odliatkov, ktoré označujú za “desaťročia vznikajúce pospájané kusy výkalov plné toxických látok“. Predstava, že sa nám takéto strašné “čosi“ udržiavalo v čreve roky a my sa teraz vďaka nejakému detoxikačnému prostriedku môžeme tej hrôzy zbaviť, musí v mnohých vzbudzovať pocity nadšenia až fascinácie.
Je to však naozaj tak? Dôkazom existencie takýchto „dlhoročných nánosov“ má byť  tvrdenie patológov, že pri pitve je hrubé črevo z 80 % zanesené výkalmi. Keď sa však nad týmto tvrdením trochu zamyslíme, určite si väčšina z nás uvedomí, že smrť málokedy prichádza práve po vyprázdnení a že tieto výkaly vôbec nemusia byť „desaťročia vznikajúce odliatky stolice“, ale jednoducho len normálna stolica, ktorú už nebohý nestihol s prepáčením...
Nech je to ale s prítomnosťou výkalov v hrubom čreve po našej smrti akokoľvek, zrejme by ich prítomnosť (najmä tých niekoľkoročných nánosov) nepotvrdil ani jeden gastroenterológ – sem dajte link na stranku Pravdy a klamstvá o detoxikácií, ktorý pravidelné vyšetruje hrubé črevo endoskopicky a teda má možnosť priamo vidieť jeho dutinu aj sliznicu prostredníctvom optiky endoskopu. Ak by niekto namietal, že pacient sa niekoľko dní pred kolonoskopiou tiež podrobuje určitému očisťovaciemu procesu (prostredníctvom preparátu, ktorý mu lekár predpíše), tak sa potom pýtame či naozaj môže ísť o dlhoročné nánosy, pokiaľ je možné sa ich ľahkým preháňadlom zbaviť za tri dni?
Čo ale sú tie čudá na fotografiách, ktoré vám ukazujú výrobcovia a predajcovia rôznych detoxikačných prostriedkov? Pravdepodobne ide o samotný preparát, ktorý v čreve v kombinácii s potravou a tekutinou vytvorí to “čosi“, čo pôsobí ako “desaťročia vznikajúce odliatky stolice“. Názornú ukážku si môžete pozrieť na http://www.youtube.com/watch?v=rFwLl5Rp37E

A poďme sa nad tým zamyslieť aj inak: ak by naozaj dochádzalo k vytváraniu dlhoročných nánosov stolice, ktoré by sa „lepili“ na sliznici hrubého (a zrejme aj tenkého) čreva, skôr či neskôr by došlo k poruchám vstrebávania živín a tekutín, čo by malo za následok buď hnačky, alebo akékoľvek iné príznaky malabsorpcie (podľa miery postihnutia tenkého čreva) ako je chudnutie, anémia, kožné infekcie, porucha zdravia vlasov a nechtov a pod. Alebo by sme jednoducho jedného dňa skončili na chirurgii s „akútnym bruchom“ v dôsledku upchatia čreva (ileus). Naozaj veríte, že toto všetko nám hrozí? Asi nie. Čo nám ale pri nesprávnej výžive hrozí, to je narušenie prirodzenej črevnej mikroflóry a tvorba potenciálne karcinogénnych látok, ktoré sa však nebudú ukladať na sliznici spolu so stolicou ako odliatky, ale budú naopak vstrebávané a krvným obehom zanášané do celého tela. Tak si jedného dňa za svoje pôsobisko môžu vybrať naše slabé miesto (či už znevýhodnené geneticky alebo oslabené našim životným štýlom). Práve preto je strava obsahujúca ochranné látky proti rakovine a teda zahŕňajúca veľa zeleniny, ovocia, strukovín a obilnín tak veľmi dôležitá a naopak tvrdenie, že vďaka hocijakému detoxikačnému prostriedku “vôbec nemusíte meniť svoju životosprávu“, také nebezpečné.

2. Detoxikačné čaje s laxatívnym účinkom
Za najnebezpečnejšiu zložku rôznych očisťovacích programov považujeme prostriedky (najčastejšie sú to čaje), ktorých účinnou látkou je laxatívum. A je v podstate jedno, či ide o najčastejšie používané laxatívum prírodné = senna. Senný list, ako najúčinnejšie rastlinné preháňadlo, neprináša iba výhody ale aj riziká.
Nakoľko antrachinóny (účinné látky senného listu) pôsobia na sliznicu čreva dráždivo, sú veľmi rizikové a v žiadnom prípade by sa nemali používať u ľudí so zápalovými ochoreniami čreva, vredovou chorobou alebo hemoroidmi.
Rovnako je nebezpečné používať sennu u pacientov so zápchou neznámeho pôvodu, ktorá nereaguje na bežné opatrenia (zvýšený príjem vlákniny a tekutín + pravidelný pohyb) alebo s akýmikoľvek tráviacimi ťažkosťami, ktoré neboli zataiľ objasnené. Užívanie senny môže tiež vyvolávať hnačky a straty elektrolytov, najmä draslíka, čo môže následne spôsobiť svalovú slabosť, vracanie, brušné kŕče alebo aj poruchy srdcového rytmu (zvlášť rizikoví sú pacienti ktorí užívajú diuretiká).
A aby toho nebolo málo, na sennu (tak ako na iné dráždivé preháňadlo) môže vzniknúť aj závislosť. Pri dlhodobom užívaní môže totiž črevo zlenivieť a postupne stratiť schopnosť samostatných pohybov.
Toto všetko je dôvodom, prečo sa senný list už dnes ako preháňadlo všeobecne neodporúča a v prípade, ak sa aj na nejaký účel zvolí (napríklad na očistu čreva pred vyšetrením), nikdy by sa nemal používať dlhšie ako pár dní, maximálne jeden týždeň.

3. Rôzne antiparazitárne, antibakteriálne a antimykotické prostriedky
Ďalšou formou očisťovacích programov je užívanie prostriedkov, ktoré majú deklarované antiparazitárne, antibakteriálne alebo na úrovni mikroorganizmov inak pôsobiace látky. Distribútori sami so správnou dávkou opatrnosti označujú tieto prípravky napríklad ako „antiparazitárny doplnok výživy“. Nejde totiž o žiadny liek a v tom je ten zásadný rozdiel: liek (napr. antiparazitikum) by vás totiž parazitov mal bezpečne zbaviť a mal by na to napríklad v USA aj certifikát od FDA (Food and Drug Administration – Úrad kontroly potravín a liečiv), avšak výživový doplnok, ten môže prinajlepšom “pomáhať odstrániť škodlivé parazity“. Nie nadarmo musia propagátori a predajcovia detoxikačných prípravkov na svojej stránke a informačných materiáloch uverejniť aj toto prehlásenie: “Názory na tejto stránke neboli hodnotené FDA. Tento produkt nie je určený k stanoveniu diagnózy, liečbe alebo k prevencii akéhokoľvek ochorenia“. Ak sa s takýmto prehlásením nestretnete, opýtajte sa na to priamo, či je produkt schválený úradom FDA v USA alebo slovenským Štátnym ústavom kontroly liečiv a akú formu má jeho registrácia – väčšinou ide o doplnky výživy alebo stravy, ktoré – an rozdiel od liekov – nevyžadujú v podstate žiadne preukazovanie deklarovaných účinkov.
Ak teda náhodou parazity, kvasinkovú (napr. kandidózu) či bakteriálnu infekciu tráviaceho systému naozaj máte, neodporúčame vám liečiť sa akýmkoľvek výživovým doplnkom ale liekom, ktorý vám predpíše váš ošetrujúci lekár.

Záver:
Detoxikačné prostriedky a komplexy, ktoré zahŕňajú zvýšený príjem vlákniny a tekutín spolu s probiotickými baktériami môžu mať opodstatnenie aj zmysel a účinok. Sme však toho názoru, že vo väčšine prípradov výrobcovia a predajcovia stavili viac na efekt (pozri galéria na stránke) a komerciu ako na dôveryhodné informácie a bezpečnosť klientov.
Sme tiež presvedčení, že detoxikáciu môžete absolvovať úplne bezpečným a prirodzeným spôsobom (a omnoho lacnejšie) aj doma bez drahých očisťovacích prípravkov a „odborníkov“.

Vzhľadom na to, že na niektorých internetových stránkach vládne veľký nesúlad v tom, komu sú vlastne rôzne detoxikačné prípravky a programy venované, chceli by sme ešte upozorniť na stavy, pri ktorých by ste v žiadnom prípade nemali detoxikáciu s obsahom silných laxatívnych zložiek podstupovať (napriek tomu, že na niektorých komerčných internetových stránkach sa uvádza aj opak):

  • črevná nepriechodnosť (tzv. zauzlenie čriev, ileus), včítane akútnej bolestivej hernie (pruh)
  • akékoľvek zápalové alebo vredové ochorenie tráviaceho systému (teda napr. v žiadnom prípade nie pri zápale divertikulov, ako sa odporúča na jednej komerčnej webstránke istého produktu)
  • hemoroidy
  • bolesti brucha neznámeho pôvodu
  • syndróm dráždivého čreva
  • zápcha alebo hnačka neznámeho pôvodu
  • deti do 10 rokov a tehotné ženy


MUDr. Alexandra Frolkovičová
MUDr. Igor Bukovský, PhD.
© 2008 Ambulancia klinickej výživy
aktualizované: 18. októbra 2010 o 14:20

 
 

 

 
E-LINE space