Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Chudnutie a chladnička
Chudnutie a chladnička Tlačiť E-mail

Premyslite spôsob uloženia potravín vo vašej chladničke

Prvým krokom, ktorý môžete urobiť, ak chcete zmeniť svoje stravovanie, môže byť práve “upratovanie“ vašej chladničky. A tým nemyslíme iba čistenie a odstránenie pokazených potravín. Vedci zistili, že aj spôsob uloženia potravín v chladničke ovplyvňuje náš spôsob stravovania.

Strategické umiestnenie
Jedlá a potraviny, ktoré je prospešné konzumovať, umiestnite ne viditeľné miesto na úroveň Vašich očí. Zistilo sa, že je asi trikrát pravdepodobnejšie, že budete konzumovať to, čo hneď uvidíte v porovnaní s tým, čo je schované.

Rozumné balenie potravín
Hotové jedlá uskladňujte v chladničke naporcované v plastových nádobách po jednej porcii (napr. jednu porciu ryže a mäsa spolu) a nie samostatne. Ak ich totiž budete mať uložené oddelene (napr. mäso a ryža zvlášť), budete mať potom tendenciu nabrať si viac a viac aj zjesť. (Ďalší dôkaz, že „Delená strava“ nefunguje )

Nakupujte radšej menšie množstvá častejšie
Nakupovať týždňový nákup je omnoho rizikovejšie ako nakupovať častejšie a len na niekoľko plánovaných jedál vopred. Opäť platí, že pri týždňovom nákupe miniete viac, potom viac zjete a veľmi pravdepodobne aj viac vyhodíte, pretože nakúpite aj plno zbytočností, ktoré boli práve v „akcii“.

Nevhodné potraviny odstráňte z dohľadu
Kalorické, či inak nevhodné potraviny schovajte v chladničke dolu a dozadu. Táto rada platí najmä vtedy, ak bývate s niekým, kto nie je s vami „nutrične kompatibilný“ a potrebuje sa napchávať nezdravými potravinami Vtedy sa asi nevyhnete ich prítomnosti v chladničke. Stále však platí dobrá zásada: Nekupujem to, čo nechcem jesť.


 

 

 
E-LINE space