Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Testosterón a infarkt
Testosterón a infarkt Tlačiť E-mail

V novej štúdii (autorom je Dr. Kristen Sueoka z University of California, San Francisco), ktorá trvala 4 roky a sledovali v nej 700 mužov nad 65 rokov, zistili, že vyššia hladina testosterónu v krvi (dokonca aj zóna hornej hranice normy) je spojená s viac ako dvojnásobným rizikom koronárnej choroby srdca a jej komplikácií (infarkt myokardu). Ani jeden zo sledovaných mužov neužíval testosterón medikamentózne, išlo o hladiny prirodzene vytvoreného testosterónu v tele. Výskumníci sa preto domnievajú, že meranie hladiny testosterónu by sa tak perspektívne mohlo využívať aj na hodnotenie kardiovaskulárneho rizika u mužov.
Z výsledkov štúdie vzniká oprávnená obava z užívania testosterónu v indikáciách rôznych medicínskych problémov ako sú poruchy potencie alebo afektívne poruchy (poruchy nálady). A rozhodne to podporuje negatívny pohľad na užívanie testosterónu z iných ako medicínskych dôvodov, ktorému sa dokonca dobrovoľne vystavujú napríklad mnohí športovci.
Ak z akéhokoľvek dôvodu užívate testosterón, poraďte sa s vašim lekárom, či nie je možné iné riešenie Vášho problému.

(AKV zverejnila 28. júna 2010)











Zdroj: The Endocrine Society, June 20, 2010


podrobnejšie informácie (voľne prístupné od 19.09.2010) nájdete na http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_100193.html
 

 

 
E-LINE space