Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

(malá tabletka na) úvod Tlačiť E-mail

Prečo má stále viac ľudí dôveru k prírodnej liečbe, ale aj k pochybnému šamanizmu? Prečo, napriek možnostiam modernej medicíny, stále viac a viac ľudí vkladá svoje zdravotné problémy do rúk ľuďom, ktorí na to nemajú primerané vzdelanie a najmä žiadnu právnu zodpovednosť?

Liečitelia a novodobí technošamani totiž málokedy sklamú dôveru človeka – majú preňho čas a trpezlivosť a vedia poskytnúť aj primeranú dávku tajomnej mágie. To vždy urobí silný dojem a človek odchádza s pocitom, že našiel niekoho, kto mu naozaj chce pomôcť.. Netuší, že často to hlavné, čo si za svoje peniaze odnáša, je placebo efekt = verím, že sa budem liečiť; chcem sa liečiť; liečim sa..

Človek, ktorý príde s rovnakou dôverou k lekárovi, častokrát to krehké spojenie stratí, pretože tak veľa našich praktických lekárov nemá čas, náladu a energiu. (Myslím, že ani vy by ste ju na ich mieste nemali.) Som si istý, že robia, čo môžu, ale náš zdegenerovaný „bezplatný“ systém zdravotnej starostlivosti ich o ten čas, energiu a často aj motiváciu okráda. Výkazy, príkazy, nezmyselné pravidlá. Svojvoľná manipulácia zo strany štátu a k tomu neistota, zmluvné vydieranie a nedostatočné finančné ohodnotenie zo strany štátnych poisťovní..

Navyše, mnohí lekári sa naučili a vedia používať iba lieky – silnú a často nedostatočne otestovanú chémiu. Lieky, operácie, ďalšie lieky, ožarovanie.. A kde je pomoc s pocitmi strachu, úzkosti a neistoty? Nech sa páči ďalšie lieky – predpíše ich psychiater! Moderná medicína oddelila dušu od hmoty – všetko je vraj len chémia, ktorú treba spoznať a využívať.

My však máme dušu, ktorá práve v ambulancii a nemocnici potrebuje cítiť, že nie je iba anonymným papierovým obalom na výsledky vyšetrení..

Ak sa teda človek s väčšou dôverou lieči vtedy, keď sa o neho stará ten, koho si sám vybral, kto má na neho čas a komu za jeho služby priamo platí, prečo nás niekto nasilu drží v systéme, ktorý popiera tieto základné princípy? A prečo sa takéhoto chorého systému drží väčšina ľudí zubami-nechtami?

Každý pacient verí svojmu lekárovi a jeho liečbe, ak si ho môže slobodne vybrať a sám mu zaplatiť. A žiadny múdry lekár sa nebude báť alternatívnej a komplementárnej medicíny, lebo sa môže od nej všeličo naučiť..


Igor Bukovský, 11. október 2009

 

Vráťte sa späť a prečítajte si vybrané kapitoly z knihy alebo si knihu kúpte priamo tu.
 

 

 
E-LINE space