Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Očkovanie proti obyčajnej chrípke môže zdvojnásobiť riziko nákazy vírusom prasacej chrípky Tlačiť E-mail

Kanadská štúdia prináša nečakané zistenie, že ľudia zaočkovaní proti obyčajnej, sezónnej chrípke sú dvakrát viac ohrození vírusom prasacej chrípky. Táto zatiaľ oficiálne nepublikovaná štúdia ohromila vládne agentúry a významne spochybnila národné očkovacie programy. Aj napriek tomu, že mnohí odborníci sa stavajú k výsledkom štúdie skepticky, viaceré kanadské provincie ohlásili plány na dočasné zastavenie vakcinácie proti sezónnej chrípke.
„Záležitosti okolo chrípky to veľmi skomplikovalo,“ uviedol Dr. Ethan Rubinstein pre kanadský denník The Globe and Mail. Dr. Ethan Rubinstein je vedúcim oddelenia pre infekčné ochorenia dospelých na Univerzite Manitoba. „V dôsledku protichodných odporúčaní každopádne utrpela naša dôveryhodnosť v očiach verejnosti. Až do minulého týždňa platilo vehementné odporúčanie dať sa zaočkovať proti sezónnej chrípke. Vo svetle nových informácií, treba doterajšie odporúčania prehodnotiť.“
Kanadské provincie Alberta, Britská Kolumbia, Nové Škótsko, Ontário, Quebec a Saskatchewan dočasne pozastavili očkovanie proti sezónnej chrípke pre všetky osoby mladšie ako 65 rokov. Namiesto toho sa počas jesenných mesiacov zameriavajú na vakcináciu proti vírusu prasacej chrípky H1N1. V očkovaní proti sezónnej chrípke plánujú pokračovať začiatkom roku 2010.
„Na očkovanie proti sezónnej chrípke bude dostatok času aj po tom, ako prejde vlna H1N1,“ tvrdí Rubinstein.
Zdravotnícke organizácie v Spojených štátoch amerických zatiaľ uvádzajú, že obdobnú súvislosť nezistili. Vedúci výskumu vakcín v rámci Svetovej zdravotníckej organizácie naznačil, že kanadská štúdia je chybná, avšak Dr. Rubinstein s tým nesúhlasí.
„Štúdia má veľký počet autorov, pričom všetci z nich sú výborní a uznávaní výskumníci,“ povedal. „Vzorka bola taktiež veľmi rozsiahla, 12 až 13 miliónov ľudí vybraných z centrálneho evidenčného systému troch kanadských provincií. Výskum je spoľahlivý.“
Starší obyvatelia, ktorí sú pred následkami H1N1 vďaka získaným protilátkam z veľkej časti chránení, by sa napriek všetkému mali dať proti sezónnej chrípke zaočkovať. Práve oni sú totiž najviac náchylní na komplikácie v dôsledku bežnej chrípky.
Vedci si zatiaľ súvislosť medzi očkovaním proti sezónnej chrípke a vírusom H1N1 nevedia vysvetliť. „Momentálne je to pomerne zložité a zaujímavé zároveň,“ uviedol Dr. Rubinstein.
celá pôvodná správa Canadian Press z 24. septembra 2009 je prístupná tu http://www.google.com/hostednews/canadianpress/article/ALeqM5g-jBo3N9xWt8pxrXRQvzljFetL0g
 

 

 
E-LINE space