Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

rakovina a výživa Tlačiť E-mail

(tento článok je z knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby")
 

(všeobecné odporúčania na úpravu stravy v rámci podpornej liečby pacientov s diagnostikovaným a liečeným zhubným nádorovým ochorením)

Z jedálneho lístka dôsledne vylúčte

  • všetky údeniny
  • všetky druhy mäsa
  • všetky mliečne výrobky (látka IGF-1 prítomná v kravskom mlieku podporuje delenie buniek), vrátane zmrzliny
  • mastné, vyprážané, fritované a pečené potraviny
  • biely cukor a sladkosti
  • všetky výrobky z bielej múky (pečivo, cestoviny, cukrárenské výrobky, dezerty, koláče, zápražky a pod.)
  • všetky aromatizované, prifarbované a chemicky konzervované potraviny a nealko nápoje
  • alkohol a čiernu kávu

Každý deň konzumujte tieto potraviny (podľa stavu a okolností)

  • varenú naturálnu ryžu
    • má široké použitie: rizoto, ryžový nákyp, ryžový puding, šaláty s ryžou, ryža ako príloha, súčasť polievok a rôznych jedál typu soté a rozmixovaná uvarená ryža aj ako prostriedok na zahusťovanie omáčok
  • ostatné obilniny (pohánka, ovos, pšeno, pšenica, raž, jačmeň) a výrobky z nich (chlieb, pečivo, cestoviny) striedajte podľa chuti
  • varené strukoviny (všetky druhy, najmä sója) a tofu
    • biele a lahôdkové tofu – áno
    • údené tofu – radšej nie
  • ovocie – všetky druhy, najmä tmavé, červené a oranžové druhy a bobuľovité ovocia (môže byť aj mrazené)
    • aspoň 2 kusy citrusového ovocia
    • ½ – 1 šálku bobuľovitého ovocia (jahody, ríbezle, čučoriedky, brusnice, černice, maliny a pod.) – môže byť aj mrazené, ale nie zavárané
  • zeleninu – všetky druhy (podľa znášanlivosti), najmä však kapustovú zeleninu (kapusty, brokolica, karfiol, kel, kaleráb) a tmavozelené listové druhy (špenát, vňate, mangold)
    • aspoň 1 šálku kapustovej zeleniny
    • 1 – 2 kusy paradajok (môžu byť aj tepelne upravené alebo vo forme omáčok a pretlaku)
  • orechy (vlašské orechy a mandle): 2 – 4 polievkové lyžice
  • olejnaté semená (ľan, sezam, slnečnica, tekvica): 1 – 2 polievkové lyžice
    • uprednostnite mleté ľanové semeno (viac v kapitole Ľanové semeno)
  • rastlinné oleje (olivový, tekvicový, slnečnicový a pod.) – s mierou: maximálne 1 polievkovú lyžicu na každých 10 kg hmotnosti
    • ako súčasť príjmu olejov: 2-krát denne 1 čajovú lyžičku ľanového oleja lisovaného za studena
  • bylinky – na ochucovanie jedál používajte sušené alebo čerstvé bylinky a korenia, majú veľmi silný protirakovinový účinok a sú dôležitou súčasťou podpornej liečby (nemusíte ich jesť polievkovou lyžicou rovno z vrecúška, ale keď ich pridávate do jedla, buďte trochu rozšafní
    • vaši najlepší spojenci z koreničiek a chladničky sú: kôprová vňať, rozmarín, oregano, kurkuma a bobkový list
    • aj bazalka, majoránka, tymian, rasca, aníz, mäta, čili, klinčeky, kardamom, šafran a všetky ostatné bylinky a koreniny môžu byť veľmi užitočné

Ďalšie dôležité opatrenia v strave

  • kontrolujte konzumáciu mrkvovej šťavy a neužívajte doplnky stravy s obsahom beta-karoténu (beta-karotén môže v nadmerných dávkach pôsobiť ako stimulant rastu nádorových buniek)
    • mrkva a malé množstvá mrkvovej šťavy 1 – 2-krát týždenne nie sú rizikové
  • neužívajte výživové doplnky (vitamíny, multivitamíny) s obsahom železa – v prípade, že suplementácia železom je nevyhnutná, uprednostnite najprv potraviny bohaté na železo a odporúčania podľa kapitoly Železo
  • denne vypite 2 – 3 dcl cviklovej šťavy v malých dávkach počas dňa
    • šťavu je potrebné riediť vodou alebo jablkovou šťavou (v pomere 1:4)
    • šťavu držte v chladničke a prísne dodržiavajte dátum spotreby
    • ak si pripravujete šťavu sami doma, pred uskladnením do chladničky na povrch vždy nakvapkajte pár kvapiek citrónovej šťavy a spotrebujte do 24 hodín
  • ako nápoj uprednostnite kvalitný zelený čaj: 2 – 4 šálky denne (bez cukru, radšej si dajte lyžičku - dve medu)
    • poslednú šálku nepite neskôr ako o 15. hod (obsahuje kofeín, ktorý narúša spánok)
  • do jedla si (stačí každý druhý deň na striedačku) pridávajte
    • mletú škoricu: ½ – 1 čaj lyžičku denne, rozdelenú v 2 dávkach
    • mletý/surový zázvor: ½ – 1 čaj lyžičku, rozdelený v 2 dávkach
  • ak to celkový stav a hmotnosť dovoľujú, skúste dodržiavať pôstny deň 1-krát týždenne – konzumujte len surové ovocie a zeleninu, zriedenú cviklovú šťavu a bylinkové čaje
  • na pitie a varenie používajte prednostne vodu určenú pre dojčenskú výživu (napr. Lucka), a filtrovanú vodu (na filtrovanie vody úplne stačí džbánový alebo prietokový filter s aktívnym uhlím)

Špeciálna podpora liečby onkologických ochorení

  • probiotiká: 4 – 10 miliárd v jednej dávke 3-krát denne s jedlom
    • v prípade obmedzených možností prehĺtania tuhej potravy, kapsule otvorte a prášok zamiešajte do kaší, pyré alebo nápojov
  • Seleno-Precise (fa Pharma Nord): 1 tabletka ráno s jedlom
  • Vitamín D: 10 mikrogramov (= 400 m.j.) denne
  • Bio-Cesnak (fa Pharma Nord): podľa tolerancie 3-krát denne 1 – 2 tbl. s jedlom
    • ak tolerujete prírodný cesnak, užívajte 1 – 2 strúčiky denne (surový alebo dusený, varený)
  • Siberian Ginseng (fa Jamieson): 3-krát denne 1 – 2 kapsle s jedlom
  • Inocell (fa Barny´s): podľa informácie v príbalovom letáku

Dobré vedieť
Ak chlorella a zelený jačmeň obsahuje rastové faktory, ktoré podporujú rast a delenie buniek tak, ako to tvrdia ich výrobcovia a distribútori, sú tieto výživové doplnky pri liečbe onkologických ochorení kontraindikované.
 

 

 
E-LINE space