| 
				 (tento článok je z knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby") 
  
(všeobecné odporúčania na úpravu stravy v rámci podpornej liečby pacientov s diagnostikovaným a liečeným zhubným nádorovým ochorením) 
 
Z jedálneho lístka dôsledne vylúčte 
    - všetky údeniny
 
    - všetky druhy mäsa
 
    - všetky mliečne výrobky (látka IGF-1 prítomná v kravskom mlieku podporuje delenie buniek), vrátane zmrzliny
 
    - mastné, vyprážané, fritované a pečené potraviny
 
    - biely cukor a sladkosti
 
    - všetky výrobky z bielej múky (pečivo, cestoviny, cukrárenské výrobky, dezerty, koláče, zápražky a pod.)
 
    - všetky aromatizované, prifarbované a chemicky konzervované potraviny a nealko nápoje
 
    - alkohol a čiernu kávu
 
 
Každý deň konzumujte tieto potraviny (podľa stavu a okolností) 
    - varenú naturálnu ryžu
    
        - má široké použitie: rizoto, ryžový nákyp, ryžový puding, šaláty s ryžou, ryža ako príloha, súčasť polievok a rôznych jedál typu soté a rozmixovaná uvarená ryža aj ako prostriedok na zahusťovanie omáčok
 
     
     
    - ostatné obilniny (pohánka, ovos, pšeno, pšenica, raž, jačmeň) a výrobky z nich (chlieb, pečivo, cestoviny) striedajte podľa chuti
 
    - varené strukoviny (všetky druhy, najmä sója) a tofu
    
        - biele a lahôdkové tofu – áno
 
        - údené tofu – radšej nie
 
     
     
    - ovocie – všetky druhy, najmä tmavé, červené a oranžové druhy a bobuľovité ovocia (môže byť aj mrazené)
    
        - aspoň 2 kusy citrusového ovocia
 
        - ½ – 1 šálku bobuľovitého ovocia (jahody, ríbezle, čučoriedky, brusnice, černice, maliny a pod.) – môže byť aj mrazené, ale nie zavárané
 
     
     
    - zeleninu – všetky druhy (podľa znášanlivosti), najmä však kapustovú zeleninu (kapusty, brokolica, karfiol, kel, kaleráb) a tmavozelené listové druhy (špenát, vňate, mangold)
    
        - aspoň 1 šálku kapustovej zeleniny
 
        - 1 – 2 kusy paradajok (môžu byť aj tepelne upravené alebo vo forme omáčok a pretlaku)
 
     
     
    - orechy (vlašské orechy a mandle): 2 – 4 polievkové lyžice
 
    - olejnaté semená (ľan, sezam, slnečnica, tekvica): 1 – 2 polievkové lyžice
    
        - uprednostnite mleté ľanové semeno (viac v kapitole Ľanové semeno)
 
     
     
    - rastlinné oleje (olivový, tekvicový, slnečnicový a pod.) – s mierou: maximálne 1 polievkovú lyžicu na každých 10 kg hmotnosti
    
        - ako súčasť príjmu olejov: 2-krát denne 1 čajovú lyžičku ľanového oleja lisovaného za studena
 
     
     
    - bylinky – na ochucovanie jedál používajte sušené alebo čerstvé bylinky a korenia, majú veľmi silný protirakovinový účinok a sú dôležitou súčasťou podpornej liečby (nemusíte ich jesť polievkovou lyžicou rovno z vrecúška, ale keď ich pridávate do jedla, buďte trochu rozšafní 
 
    
        - vaši najlepší spojenci z koreničiek a chladničky sú: kôprová vňať, rozmarín, oregano, kurkuma a bobkový list
 
        - aj bazalka, majoránka, tymian, rasca, aníz, mäta, čili, klinčeky, kardamom, šafran a všetky ostatné bylinky a koreniny môžu byť veľmi užitočné
 
     
     
 
Ďalšie dôležité opatrenia v strave 
    - kontrolujte konzumáciu mrkvovej šťavy a neužívajte doplnky stravy s obsahom beta-karoténu (beta-karotén môže v nadmerných dávkach pôsobiť ako stimulant rastu nádorových buniek)
    
        - mrkva a malé množstvá mrkvovej šťavy 1 – 2-krát týždenne nie sú rizikové
 
     
     
    - neužívajte výživové doplnky (vitamíny, multivitamíny) s obsahom železa – v prípade, že suplementácia železom je nevyhnutná, uprednostnite najprv potraviny bohaté na železo a odporúčania podľa kapitoly Železo
 
    - denne vypite 2 – 3 dcl cviklovej šťavy v malých dávkach počas dňa
    
        - šťavu je potrebné riediť vodou alebo jablkovou šťavou (v pomere 1:4)
 
        - šťavu držte v chladničke a prísne dodržiavajte dátum spotreby
 
        - ak si pripravujete šťavu sami doma, pred uskladnením do chladničky na povrch vždy nakvapkajte pár kvapiek citrónovej šťavy a spotrebujte do 24 hodín
 
     
     
    - ako nápoj uprednostnite kvalitný zelený čaj: 2 – 4 šálky denne (bez cukru, radšej si dajte lyžičku - dve medu)
    
        - poslednú šálku nepite neskôr ako o 15. hod (obsahuje kofeín, ktorý narúša spánok)
 
     
     
    - do jedla si (stačí každý druhý deň na striedačku) pridávajte
    
        - mletú škoricu: ½ – 1 čaj lyžičku denne, rozdelenú v 2 dávkach
 
        - mletý/surový zázvor: ½ – 1 čaj lyžičku, rozdelený v 2 dávkach
 
     
     
    - ak to celkový stav a hmotnosť dovoľujú, skúste dodržiavať pôstny deň 1-krát týždenne – konzumujte len surové ovocie a zeleninu, zriedenú cviklovú šťavu a bylinkové čaje
 
    - na pitie a varenie používajte prednostne vodu určenú pre dojčenskú výživu (napr. Lucka), a filtrovanú vodu (na filtrovanie vody úplne stačí džbánový alebo prietokový filter s aktívnym uhlím)
 
 
Špeciálna podpora liečby onkologických ochorení 
    - probiotiká: 4 – 10 miliárd v jednej dávke 3-krát denne s jedlom
    
        - v prípade obmedzených možností prehĺtania tuhej potravy, kapsule otvorte a prášok zamiešajte do kaší, pyré alebo nápojov
 
     
     
    - Seleno-Precise (fa Pharma Nord): 1 tabletka ráno s jedlom
 
    - Vitamín D: 10 mikrogramov (= 400 m.j.) denne
 
    - Bio-Cesnak (fa Pharma Nord): podľa tolerancie 3-krát denne 1 – 2 tbl. s jedlom
    
        - ak tolerujete prírodný cesnak, užívajte 1 – 2 strúčiky denne (surový alebo dusený, varený)
 
     
     
    - Siberian Ginseng (fa Jamieson): 3-krát denne 1 – 2 kapsle s jedlom
 
    - Inocell (fa Barny´s): podľa informácie v príbalovom letáku
 
 
Dobré vedieť 
Ak chlorella a zelený jačmeň obsahuje rastové faktory, ktoré podporujú rast a delenie buniek tak, ako to tvrdia ich výrobcovia a distribútori, sú tieto výživové doplnky pri liečbe onkologických ochorení kontraindikované. 
  
  			 |