Tel.: +421 2 212 999 27

E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamom. Pre zobrazenie musíte mať aktivovaný JavaScript.

 

AKV - Ambulancia klinickej výživy

Home arrow Zaujímavosti arrow Neviete sa úplne vzdať mäsa? Staňte sa flexitariánom
Neviete sa úplne vzdať mäsa? Staňte sa flexitariánom Tlačiť E-mail

Urobte niečo pre svoje zdravie a jedzte mäso iba málokedy. Flexitariánská strava plná ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov vám umožní oboje: nemusíte sa mäsa úplne vzdať, ale získate aj výhody vegetariánskej stravy.

Existuje 5 presvedčivých dôvodov prečo obmedziť konzumáciu mäsa:
 

  1. Ušetríte peniaze.
    Vegetariánske zdroje bielkovín ako sú strukoviny, nízkotučné mliečne výrobky alebo vajcia stoja omnoho menej ako mäso.
  2. Je to prirodzený spôsob ako si udržať optimálnu hmostnosť.
    “Ľudia, ktorých strava je založená na rastlinných zdrojoch vážia priemerne o 15 % menej ako milovníci mäsa“, hovorí Dawn Jackson Blatner, RD, LDN, hovorkyňa Americkej dietetickej asociácie a autorka knihy The Flexitarian Diet (2009). Pre priemernú ženu to znamená asi o 12,5 kg menej.
  3. Prospieva to vášmu srdcu.
    Flexitariánska strava znižuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku tým, že je bohatá na minerály, ktoré znižujú krvný tlak – horčík, draslík a vápnik. Navyše, obsahuje veľa vlákniny a málo nasýtených tukov, takže znižuje cholesterol a chráni vaše cievy.
  4. Chráni vás pred rakovinou.
    Ľudia, ktorí konzumujú stravu založenú na potravinách rastlinného pôvodu a sú fyzicky aktívni, majú podľa Amerického inštitútu pre výskum rakoviny o 30 – 40 % nižšie riziko vzniku tohto ochorenia.
  5. Je to ohľaduplnejšie voči životnému prostrediu a iným ľuďom.
    Živočíšna produkcia vyžaduje 11 x viac enegrie ako produkcia obilnín. Navyše, pri produkcia mäsa sa spotrebuje 26 x viac vody ako pri pri pestovaní rastlinných zdrojov bielkovín.

 

Ako sa do toho pustiť?

  1. Zvoľte si svoj cieľ – koľko dní do týždňa chcete mať bezmäsitých.
    Veľa ľudí začína s dvoma a skončia pri štyroch alebo viac.
  2. Najprv pridajte, až potom uberajte.
    Dajte čas svojim chuťovým bunkám a najprv kombinujte mäso s rastlinnými bielkovinami (napr. pridajte tofu k “číne“ z kuracieho mäsa). Začnite pomerom 1:1 a postupne uberajte z mäsitej časti. Skúšajte nové recepty zo strukovín (polievky, nátierky, šaláty a pod) a tofu a hľadajte čo Vám chutí.
  3. Vyberajte si správne druhy obilnín.
    Obilniny sú veľmi dôležitou súčasťou flexitariánskej stravy. Celozrnné formy obilnín obsahujú viac kvalitných bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Používajte celozrnné cestoviny, naturálnu ryžu, chlieb a pečivo z celozrnnej múky. vyskúšajte aj pšeno, pohánku a iné menej používané druhy. Pridajte ich do polievok, šalátov a pilafov.
  4. Nezabúdajte na dobré zdroje vápnika.
    Patria sem nízkotučné a probiotické mliečne výrobky, strukoviny s dôrazom na sóju a sójové výrobky, za hrsť orechov alebo olejnatých semien, listová zelenina, brokolica, špenát, kapusta alebo zelené vňate.
  5. Uspokojte svoju túžbu po mäse malou ľsťou.
    Pridajte do jedál hríby, sójovú omáčku, sušené paradajky v oleji alebo parmezán a určite vás to uspokojí.
     

 

 
E-LINE space